• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Ciasta i tarty

Wiosenne ciasto drożdżowe z rabarbarem

Wiosna to dla mnie czas przebudzenia, nie tylko ze względu na budzącą się do życia po zimowym śnie przyrodę, ale również czas przebudzenia kulinarnego. Zawsze na wiosnę najwięcej piekę i gotuję, ale też eksperymentuję w kuchni.
Kiedy na targowiskach pojawiają się pierwsze nowalijki, ja zawsze szukam rabarbaru. Ta pięknie zabarwiona roślina zawsze na wiosnę lądowała w moim domu w cieście drożdżowym lub w kompocie. Dlatego i tej wiosny nie mogło zabraknąć u mnie ciasta drożdżowego z prawdziwego zdarzenia.
Ponieważ nie jestem zbyt dobrym cukiernikiem i absolutnie nie mogę polegać na „wyczuciu” przy robieniu ciasta, zrezygnowałam z próby odtworzenia ciasta drożdżowego z mojego rodzinnego domu, gdzie takie ciasto robi się trochę „na oko”. Postanowiłam zaufać Internetowi i znaleźć jasny przepis i ewentualnie go nieco dostosować do swoich potrzeb. Tak znalazłam przepis u Ani i teraz się nim z Wami dzielę. Mam nadzieję, że tak jak ja będziecie się cieszyć tym przepisem w Waszych domach.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Czas wyrastania: 20 minut zaczyn + 60 minut ciasto drożdżowe
Temperatura pieczenia: 180 st C (termoobieg)

Składniki

 Zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki ciepłego mleka,
40 g świeżych drożdży lub12 g suszonych,
łyżka cukru.

Ciasto drożdżowe:
zaczyn drożdżowy,
4 szklanki mąki pszennej – 650 g,
5 żółtek,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła – pół kostki,
100 g cukru pudru,
szczypta soli,
500 g rabarbaru.

Składniki na kruszonkę:

75 g mąki pszennej
50 g cukru – pół szklanki
50 g masła – pół kostki

Przygotowanie

Zaczyn:
W dużym kubku wymieszać mąkę z cukrem i ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodać pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 20 minut.

Ciasto Drożdżowe:
W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, żółtka, wyrośnięty zaczyn i mleko. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Rozpocząć powolne wyrabianie ciasta. Gdy składniki połączą się dodać miękkie (lub roztopione) masło i dalej wyrabiać przez co najmniej 10 minut.
Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Z ciasta uformować kulę i zostawić w misce przykryte ścierką lnianą lub bawełnianą. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
W międzyczasie przygotować formę – posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką oraz przygotować rabarbar.
Rabarbar umyć i obrać z łyka. Pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli lubicie słodkie to możecie pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie należy je uderzyć pięścią w celu pozbycia się powietrza. Krótko je wyrobić ręcznie, a następnie przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać całość kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji termoobiegu przez co najmniej 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 80 minut.
Upieczone ciasto można wyciągnąć gorące z piekarnika i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Kruszonka:
Mąkę i cukier wymieszać na blacie. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki i cukru. Masło należy rozetrzeć i całość zagnieść. Uformować kulę i zacząć ją rozcierać, tak, żeby powstały mniejsze kulki – kruszonka. Przygotowaną kruszonkę można przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.

 

Uwagi

Użyłam formy okrągłej o średnicy 26 cm, ale z powodzeniem nada się forma 28 cm.

Ciasto może wyrastać w piekarniku lekko podgrzanym do około 50 stopni (piekarnik rozgrzać do 50 stopni i wyłączyć na czas rośnięcia).

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka