
Wiosna to dla mnie czas przebudzenia, nie tylko ze względu na budzącą się do życia po zimowym śnie przyrodę, ale również czas przebudzenia kulinarnego. Zawsze na wiosnę najwięcej piekę i gotuję, ale też eksperymentuję w kuchni.
Kiedy na targowiskach pojawiają się pierwsze nowalijki, ja zawsze szukam rabarbaru. Ta pięknie zabarwiona roślina zawsze na wiosnę lądowała w moim domu w cieście drożdżowym lub w kompocie. Dlatego i tej wiosny nie mogło zabraknąć u mnie ciasta drożdżowego z prawdziwego zdarzenia.
Ponieważ nie jestem zbyt dobrym cukiernikiem i absolutnie nie mogę polegać na „wyczuciu” przy robieniu ciasta, zrezygnowałam z próby odtworzenia ciasta drożdżowego z mojego rodzinnego domu, gdzie takie ciasto robi się trochę „na oko”. Postanowiłam zaufać Internetowi i znaleźć jasny przepis i ewentualnie go nieco dostosować do swoich potrzeb. Tak znalazłam przepis u Ani i teraz się nim z Wami dzielę. Mam nadzieję, że tak jak ja będziecie się cieszyć tym przepisem w Waszych domach.


Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Czas wyrastania: 20 minut zaczyn + 60 minut ciasto drożdżowe
Temperatura pieczenia: 180 st C (termoobieg)
Składniki
Zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki ciepłego mleka,
40 g świeżych drożdży lub12 g suszonych,
łyżka cukru.
Ciasto drożdżowe:
zaczyn drożdżowy,
4 szklanki mąki pszennej – 650 g,
5 żółtek,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła – pół kostki,
100 g cukru pudru,
szczypta soli,
500 g rabarbaru.
Składniki na kruszonkę:
75 g mąki pszennej
50 g cukru – pół szklanki
50 g masła – pół kostki
Przygotowanie
Zaczyn:
W dużym kubku wymieszać mąkę z cukrem i ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodać pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 20 minut.
Ciasto Drożdżowe:
W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, żółtka, wyrośnięty zaczyn i mleko. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Rozpocząć powolne wyrabianie ciasta. Gdy składniki połączą się dodać miękkie (lub roztopione) masło i dalej wyrabiać przez co najmniej 10 minut.
Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Z ciasta uformować kulę i zostawić w misce przykryte ścierką lnianą lub bawełnianą. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
W międzyczasie przygotować formę – posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką oraz przygotować rabarbar.
Rabarbar umyć i obrać z łyka. Pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli lubicie słodkie to możecie pokrojony rabarbar posypać 2 łyżkami cukru i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie należy je uderzyć pięścią w celu pozbycia się powietrza. Krótko je wyrobić ręcznie, a następnie przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać całość kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji termoobiegu przez co najmniej 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 80 minut.
Upieczone ciasto można wyciągnąć gorące z piekarnika i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Kruszonka:
Mąkę i cukier wymieszać na blacie. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki i cukru. Masło należy rozetrzeć i całość zagnieść. Uformować kulę i zacząć ją rozcierać, tak, żeby powstały mniejsze kulki – kruszonka. Przygotowaną kruszonkę można przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.
Uwagi
Użyłam formy okrągłej o średnicy 26 cm, ale z powodzeniem nada się forma 28 cm.
Ciasto może wyrastać w piekarniku lekko podgrzanym do około 50 stopni (piekarnik rozgrzać do 50 stopni i wyłączyć na czas rośnięcia).


Comments