• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Desery

Deser z mascarpone, borówkami i ciasteczkami

Nieczęsto pojawiają się na tym blogu desery i inne słodkości, ale to nie dlatego, że ich nie lubię, ale bardziej ze względu na fakt, iż zazwyczaj wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze, od ciast i tortów zaczynając na lodach i deserach kończąc, kupuję w sprawdzonej cukierni. Bywają jednak dni, gdy mam ochotę przygotować coś słodkiego sama. Jeśli akurat mam w domu mascarpone lub ricottę i jakieś świeże owoce to tworzę z nimi szybkie desery dla siebie i męża. Właśnie tak powstał ten pyszny deser, którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut! Do jego przygotowania możecie użyć zarówno herbatników jak i innych kruchych ciastek. Oprócz borówek możecie dodać malin, truskawek lub jeżyn. Gwarantuję, że będzie równie pyszny.

Deser z mascarpone, borówkami i herbatnikami

Porcja na 2 desery w pucharkach

Składniki

250g mascarpone z lodówki,
ok. 150g borówek,
1 kieliszek burbona, whisky lub rumu,
2 łyżki cukru pudru waniliowego,
3-4 łyżki mleka,
około 10 herbatników kakaowych (lub innych kruchych ciastek).

Przygotowanie

Borówki umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku.
W misce zmiksować mascarpone z mlekiem, do utworzenia jednolitej masy.
Ciągle miksując dodawać pomału wybranego alkoholu uważając, żeby masa się nie zwarzyła. Następnie dodać cukier puder i dalej miksować.
W osobnym naczyniu rozdrobnić herbatniki zostawiając raczej większe niż mniejsze kawałki ciastek.
W pucharkach układać warstwami, na zmianę herbatniki, mascarpone i borówki.
Całość wstawić do lodówki, podawać schłodzone.

Notes

Add any additional notes here.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Pozostaw odpowiedź Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kasia says

    2019-06-17 at 12:19

    Uwielbiam borówki i mascarpone! Na pewno zrobię ten deser któregoś dnia!

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka