
Nieczęsto pojawiają się na tym blogu desery i inne słodkości, ale to nie dlatego, że ich nie lubię, ale bardziej ze względu na fakt, iż zazwyczaj wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze, od ciast i tortów zaczynając na lodach i deserach kończąc, kupuję w sprawdzonej cukierni. Bywają jednak dni, gdy mam ochotę przygotować coś słodkiego sama. Jeśli akurat mam w domu mascarpone lub ricottę i jakieś świeże owoce to tworzę z nimi szybkie desery dla siebie i męża. Właśnie tak powstał ten pyszny deser, którego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut! Do jego przygotowania możecie użyć zarówno herbatników jak i innych kruchych ciastek. Oprócz borówek możecie dodać malin, truskawek lub jeżyn. Gwarantuję, że będzie równie pyszny.



Deser z mascarpone, borówkami i herbatnikami
Porcja na 2 desery w pucharkach

Składniki
250g mascarpone z lodówki,
ok. 150g borówek,
1 kieliszek burbona, whisky lub rumu,
2 łyżki cukru pudru waniliowego,
3-4 łyżki mleka,
około 10 herbatników kakaowych (lub innych kruchych ciastek).
Przygotowanie
Borówki umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku.
W misce zmiksować mascarpone z mlekiem, do utworzenia jednolitej masy.
Ciągle miksując dodawać pomału wybranego alkoholu uważając, żeby masa się nie zwarzyła. Następnie dodać cukier puder i dalej miksować.
W osobnym naczyniu rozdrobnić herbatniki zostawiając raczej większe niż mniejsze kawałki ciastek.
W pucharkach układać warstwami, na zmianę herbatniki, mascarpone i borówki.
Całość wstawić do lodówki, podawać schłodzone.
Notes
Add any additional notes here.


Uwielbiam borówki i mascarpone! Na pewno zrobię ten deser któregoś dnia!