• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Be Fit

Bezglutenowe kotleciki z soczewicy i dyni

Soczewica, zwłaszcza ta czerwona, to jeden z podstawowych składników moich dań. Można jej użyć do zup, przygotować pyszny dal, potrawkę lub zrobić z niej placuszki czy kotleciki. Może być składnikiem pasztetów i nadzieniem pasztecików. Możliwości jest bardzo wiele. Dziś zaproponuję Wam świetne połączenie soczewicy z dynią w postaci dietetycznych, pieczonych kotlecików bezglutenowych. Kotleciki te z powodzeniem nadadzą się również do burgerów.

Kotleciki soczewicowe z puree z dyni

Porcja na 6 dużych kotlecików

Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy,
10 łyżek puree z dynii,
3 łyżki nasion słonecznika,
5-6 łyżek mąki z cieciorki,
1 łyżka drożdży nieaktywnych,
1 łyżka oleju,
po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu i mieszanki curry,
po 1/4 łyżeczki wędzonej papryki i pieprzu cayenne
szczypta mielonego kardamonu,
sól do smaku.

Przygotowanie

Soczewicę opłukać na sitku i ugotować do miękkości i dobrze odcedzić.
Przełożyć do miski i zblendować. Dodać puree z dyni i zamieszać.
Słonecznik rozdrobnić w moździerzu i dodać do mieszanki.
Dodać olej i przyprawy. Całość zamieszać i doprawić solą do smaku.
Na koniec dodawać porcjami mąkę z cieciorki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać więcej mąki.
Gdy masa będzie formowalna na blasze wyłożonej papierem układać kotleciki
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem i wstawić blachę do pieczenia.
piec około 25-30 minut (w zależności od piekarnika i grubości kotlecików).

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2022 Pełna Lodówka