
Soczewica, zwłaszcza ta czerwona, to jeden z podstawowych składników moich dań. Można jej użyć do zup, przygotować pyszny dal, potrawkę lub zrobić z niej placuszki czy kotleciki. Może być składnikiem pasztetów i nadzieniem pasztecików. Możliwości jest bardzo wiele. Dziś zaproponuję Wam świetne połączenie soczewicy z dynią w postaci dietetycznych, pieczonych kotlecików bezglutenowych. Kotleciki te z powodzeniem nadadzą się również do burgerów.


Kotleciki soczewicowe z puree z dyni
Porcja na 6 dużych kotlecików

Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy,
10 łyżek puree z dynii,
3 łyżki nasion słonecznika,
5-6 łyżek mąki z cieciorki,
1 łyżka drożdży nieaktywnych,
1 łyżka oleju,
po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu i mieszanki curry,
po 1/4 łyżeczki wędzonej papryki i pieprzu cayenne
szczypta mielonego kardamonu,
sól do smaku.
Przygotowanie
Soczewicę opłukać na sitku i ugotować do miękkości i dobrze odcedzić.
Przełożyć do miski i zblendować. Dodać puree z dyni i zamieszać.
Słonecznik rozdrobnić w moździerzu i dodać do mieszanki.
Dodać olej i przyprawy. Całość zamieszać i doprawić solą do smaku.
Na koniec dodawać porcjami mąkę z cieciorki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać więcej mąki.
Gdy masa będzie formowalna na blasze wyłożonej papierem układać kotleciki
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem i wstawić blachę do pieczenia.
piec około 25-30 minut (w zależności od piekarnika i grubości kotlecików).


Comments