• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Zdrowa żywność

Domowy syrop na odporność i przeziębienie

Mówi się, że lepiej zapobiegać niż leczyć, ale czasem i najlepsza odporność może zostać zachwiana i infekcja gotowa. A do wzmacniania odporności świetnie sprawdzi się mój syrop na odporność i przeziębienie. Zawiera same naturalne składniki i jest prosty w przygotowaniu. Dodawajcie go codziennie do herbaty lub ciepłej wody a z przeziębieniem możecie się pożegnać na całą zimę. A kiedy już leżycie w łóżku, męczy Was kaszel, drapie w gardle, a z nosa cieknie dodajcie łyżkę syropu do każdej herbaty, lub nawet zjedzcie go bez dodatków, a przeziębienie minie szybciej. Ten syrop jest pyszny, rozgrzewający i zdrowy. Jednak pamiętajcie, że spożywanie go nie zastąpi Wam wizyty u lekarza ani nie zastąpi wypisanych przez niego lekarstw. Jednakowoż jest to naturalny preparat, który każdy może sobie sam z powodzeniem przygotować w domu i dzięki kurkumie i imbirowi wspomagać odporność Waszych organizmów.

Syrop na odporność

Porcja na słoiczek ok 150 ml

Składniki

1 pomarańcza obrana ze skórki,
1/2 cytryny,
sok z 1/2 cytryny,
1 kopiasta łyżka miodu,
kawałek imbiru ok 3 cm
1 łyżeczka kurkumy,
1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
szczypta pieprzu,
1 łyżka ciepłej wody z czajnika.

Przygotowanie

Sparzyć cytrynę, przekroić na pół i z jednej połówki wycisnąć do miseczki sok, a drugą pokroić w półplasterki i przełożyć do drugiej miseczki.
Imbir obrać i pokroić w małe plasterki. Pomarańczę obrać ze skóry i pokroić w nieduże cząstki. Przełożyć wraz z imbierm do pokrojonej cytryny.
Do soku z cytryny dodać miód. Jeśli miód jest płynny to z łatwością uda się połączyć oba składniki, natomiast, jeśli miód jest skrystalizowany, należy dodać łyżkę ciepłej wody i energicznie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitego płynu dodać kurkumę, cynamon i pieprz i dokładnie wymieszać.
Cząstki cytrusów z imbirem zamieszać i przełożyć do słoiczka, a następnie zalać sokiem z miodem i przyprawami. Zakręcić słoik i wstrząsnąć, żeby płyn rozprowadził się po wszystkich częściach owoców. Odstawić na 2-3 godziny do połączenia się wszystkich składników.

Informacje dodatkowe

Podawać do ciepłej (niewrzącej) herbaty lub przegotowanej wody.
Przechowywać w lodówce maksymalnie do tygodnia.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka