
Mówi się, że lepiej zapobiegać niż leczyć, ale czasem i najlepsza odporność może zostać zachwiana i infekcja gotowa. A do wzmacniania odporności świetnie sprawdzi się mój syrop na odporność i przeziębienie. Zawiera same naturalne składniki i jest prosty w przygotowaniu. Dodawajcie go codziennie do herbaty lub ciepłej wody a z przeziębieniem możecie się pożegnać na całą zimę. A kiedy już leżycie w łóżku, męczy Was kaszel, drapie w gardle, a z nosa cieknie dodajcie łyżkę syropu do każdej herbaty, lub nawet zjedzcie go bez dodatków, a przeziębienie minie szybciej. Ten syrop jest pyszny, rozgrzewający i zdrowy. Jednak pamiętajcie, że spożywanie go nie zastąpi Wam wizyty u lekarza ani nie zastąpi wypisanych przez niego lekarstw. Jednakowoż jest to naturalny preparat, który każdy może sobie sam z powodzeniem przygotować w domu i dzięki kurkumie i imbirowi wspomagać odporność Waszych organizmów.


Syrop na odporność
Porcja na słoiczek ok 150 ml

Składniki
1 pomarańcza obrana ze skórki,
1/2 cytryny,
sok z 1/2 cytryny,
1 kopiasta łyżka miodu,
kawałek imbiru ok 3 cm
1 łyżeczka kurkumy,
1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
szczypta pieprzu,
1 łyżka ciepłej wody z czajnika.
Przygotowanie
Sparzyć cytrynę, przekroić na pół i z jednej połówki wycisnąć do miseczki sok, a drugą pokroić w półplasterki i przełożyć do drugiej miseczki.
Imbir obrać i pokroić w małe plasterki. Pomarańczę obrać ze skóry i pokroić w nieduże cząstki. Przełożyć wraz z imbierm do pokrojonej cytryny.
Do soku z cytryny dodać miód. Jeśli miód jest płynny to z łatwością uda się połączyć oba składniki, natomiast, jeśli miód jest skrystalizowany, należy dodać łyżkę ciepłej wody i energicznie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitego płynu dodać kurkumę, cynamon i pieprz i dokładnie wymieszać.
Cząstki cytrusów z imbirem zamieszać i przełożyć do słoiczka, a następnie zalać sokiem z miodem i przyprawami. Zakręcić słoik i wstrząsnąć, żeby płyn rozprowadził się po wszystkich częściach owoców. Odstawić na 2-3 godziny do połączenia się wszystkich składników.
Informacje dodatkowe
Podawać do ciepłej (niewrzącej) herbaty lub przegotowanej wody.
Przechowywać w lodówce maksymalnie do tygodnia.

Comments