
Na mroźne popołudnia nie ma nic lepszego niż rozgrzewające, gęste i ciepłe dania kuchni azjatyckiej. Moją propozycją na tą zimową aurę jest wariacja na temat Malai kofta czyli popularnego dania kuchni hinduskiej. Można powiedzieć, że danie to to po prostu rodzaj curry. W daniu tym kofty są chrupiące i aromatyczne, sos na bazie pomidorów – rozgrzewający i sycący.
Jeśli nie posiadacie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw możecie użyć gotowych mieszanek typu curry lub garam masala. Być może danie z gotowych mieszanek nie będzie idealnie zbalansowanie, ale z pewnością dostarczy wam kulinarnych wrażeń.


Kofty z tofu

Składniki
kofty:
ok. 0,5 kg ziemniaków (5 szt średniej wielkości),
200 g tofu odsączonego z wody,
szklanka groszku mrożonego lub odsączonego z puszki,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
4-6 łyżek mąki z ciecierzycy,
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
2 łyżeczki garam masala,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka soku z cytryny,
sos:
1 puszka pomidorów,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
2 garści nerkowców,
2 cm świeżego imbiru,
2 gwiazdki anyżu,
1 laska cynamonu,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka pasty z chilli lub ostrej pasty paprykowej,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/4 łyżeczki nasion gorczycy,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
sos sojowy do smaku.
Przygotowanie
Kofty:
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone ziemniaki utłuc na puree.
Odsączone tofu wytrzeć ręcznikiem papierowym i rozdrobnić widelcem. Połączyć w dużej misce razem z ziemniakami.
Na tym etapie najlepiej jest dodać wszystkie przyprawy i zamieszać.
Dodać mąkę ziemniaczaną i porcjami dodawać mąkę z ciecierzycy.
Na koniec dodać odsączony groszek i posiekaną kolendrę.
Kofty najlepsze będą smażone na głębokim oleju, ale w wersji dietetycznej uformowane kulki należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 190 stopni na około 50 minut.
Sos:
Nerkowce zalać wodą i odstawić na ok 20 minut.
Cebulę, imbir i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać gorczycę, kumin i kolendrę. Smażyć około 5 minut cały czas mieszając. Gdy cebula zmięknie podlać ją wodą, dodać kurkumę, imbir w proszku i przykryć. Dusić kilka minut. Dodać pomidory i zagotować. Zestawić z ognia w celu ostudzenia.Dodać namoczone nerkowce. Całość dokładnie zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa była przełożona do innego naczynia w celu zblendowania należy ją ponownie wrzucić na patelnię. Jeśli masa jest bardzo gęsta – podlać wodą. Dodać pastę paprykową, anyż i cynamon i gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec doprawić sosem sojowym i solą
Gotowy sos przełożyć do miseczek a kofty ułożyć na środku. Podawać z ryżem lub pieczywem np. chlebkiem naan.


Comments