
Grillowanych warzyw nie trzeba specjalnie nikomu przedstawiać. Grillowanego ananasa też już wszyscy znają, ale czy próbowaliście ugrillować sobie grejpfruty? Nie? To czas najwyższy.
Sprawa z grejpfrutami jest bardzo prosta: wystarczy opiekacz lub piekarnik z funkcją grilla i kilka kroczków, które musicie wykonać przed. Potem tylko 12 do 15 minut oczekiwania i poznacie nowy wymiar pyszności odkrywając grejpfruta na nowo. W tej odsłonie grejpfrut świetnie się nada na śniadanie. Można go po prostu wyjadać ze środka łyżeczką posypując uprzednio orzechami, pestkami dyni czy słonecznika lub kawałkami granoli. Cząstki ugrilowanego owocu można też dodać do jogurtu lub owsianki. To co, gotowi?
Pieczony grejpfrut

Składniki
1 grejpfrut, dowolny rodzaj,
szczypta soli,
1/4 łyżeczki oleju kokosowego,
syrop z agawy
ziarna i orzechy do posypania.
Przygotowanie
W piekarniku ustawić funkcję opiekania z góry/grilla i rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Grejpfruta przekroić na pół, posypać szczyptą soli (dzięki temu nie będzie gorzki).
Następnie posmarować odrobiną oleju kokosowego i polać syropem z agawy.
Całość ułożyć na kratce w piekarniku i opiekać przez 12-15 minut.
Przed podaniem posypać grejpfrut ziarnami, orzechami lub granoloą.


Comments