
Uwielbiam curry z ananasem. Najlepsze wychodzi ze świeżym, słodkim ananasem, jednak nie oszukujmy się, nie codziennie mam w domu ananasa, żeby przyrządzać z niego curry. Gdy go nie mam z pomocą przychodzi mi ten w puszce (taki ananas akurat często u mnie na półce stoi). Curry, które dzisiaj dla Was przygotowałam, jest proste w przygotowaniu i nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Najlepiej smakuje podane z ryżem jaśminowym.
curry z tofu i ananasem

Składniki
1 opakowanie tofu pokrojonego w kostkę i zamarynowanego,
1/2 puszki ananasa
1/2 puszki mleka kokosowego (ok. 200ml),
1 średnia cebula,
6 łyżek kukurydzy z puszki,
1 duży ząbek czosnku,
ok. 1,5 cm świeżego imbiru,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 gwiazdka anyżu,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka zielonej pasty curry,
sól do smaku,
olej do smażenia;
opcjonalnie:
3 liście kafiru (limonki),
kilka liści curry.
Przygotowanie
Zamarynowane tofu, podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie rumiane. NAstępnie zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w plasterki, a imbir zetrzeć na tarce. Całość podsmażyć na oleju mieszając przez około 5 minut.
Do podsmażonych warzyw dodać przyprawy i podsmażać dalej przez 20 sekund. Dodać ok. 100 ml wody i dusić przez 2 minuty. Następnie zblendować na pastę i dodać mleczko kokosowe i zielone curry. Do sosu dodać ananasa i kukurydzę. Dodać sos sojowy.
Całość gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Doprawić do smaku solą.
Nakładać gorący sos do miseczek, na wierzch dodając podsmażone uprzednio tofu.

Comments