• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Curry

Wegańskie curry z tofu i ananasem

Uwielbiam curry z ananasem. Najlepsze wychodzi ze świeżym, słodkim ananasem, jednak nie oszukujmy się, nie codziennie mam w domu ananasa, żeby przyrządzać z niego curry. Gdy go nie mam z pomocą przychodzi mi ten w puszce (taki ananas akurat często u mnie na półce stoi). Curry, które dzisiaj dla Was przygotowałam, jest proste w przygotowaniu i nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Najlepiej smakuje podane z ryżem jaśminowym.

curry z tofu i ananasem

Składniki

1 opakowanie tofu pokrojonego w kostkę i zamarynowanego,
1/2 puszki ananasa
1/2 puszki mleka kokosowego (ok. 200ml),
1 średnia cebula,
6 łyżek kukurydzy z puszki,
1 duży ząbek czosnku,
ok. 1,5 cm świeżego imbiru,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 gwiazdka anyżu,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka zielonej pasty curry,
sól do smaku,
olej do smażenia;

opcjonalnie:
3 liście kafiru (limonki),
kilka liści curry.

Przygotowanie

Zamarynowane tofu, podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie rumiane. NAstępnie zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w plasterki, a imbir zetrzeć na tarce. Całość podsmażyć na oleju mieszając przez około 5 minut.
Do podsmażonych warzyw dodać przyprawy i podsmażać dalej przez 20 sekund. Dodać ok. 100 ml wody i dusić przez 2 minuty. Następnie zblendować na pastę i dodać mleczko kokosowe i zielone curry. Do sosu dodać ananasa i kukurydzę. Dodać sos sojowy.
Całość gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Doprawić do smaku solą.
Nakładać gorący sos do miseczek, na wierzch dodając podsmażone uprzednio tofu.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka