Wegański pasztet w dwóch odsłonach

wtorek, 22 grudnia 2015

Co wegetarianie i weganie lubią jeść na święta? Barszcz, pierogi, "nie ryby", ale przede wszystkim pasztety! Lubimy zarówno te klasyczne, krojone w plastry jak i te, które można rozsmarować na pieczywie lub po prostu jeść łyżką. Wszystkie są pyszne, nadają się zarówno na śniadanie (do chleba), na przekąskę w pracy (zapakowane w pudełko), na obiad w formie "pieczeni" z sosem i ziemniakami czy na kolację. 
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu. Dlatego dziś  mam dla Was właśnie bardzo smaczny pasztet do rozsmarowania na pieczywie w dwóch wariantach. Bazą jest dynia wraz z  kaszą jaglaną i soczewicą. Wiem, że sezon na dynie się skończył, ale wciąż można ją dostać w wielu sklepach, choć jej wybór jest dość ograniczony.

Pasztet soczewicowo - dyniowy na święta

Składniki:
baza do pasztetów
1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
ok 800 g dyni (masa po upieczeniu i bez pestek),
3 ząbki czosnku,
2 łyżki kaszy manny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka płatków drożdżowych,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta kardamonu,
szczypta kurkumy,
sól do smaku.

pasztet z sezamem i żurawiną
2 łyżki uprażonych ziaren sezamu,
2 łyżki suszonej żurawiny.

pasztet z suszonymi pomidorami
ok. 10-12 suszonych pomidorów (najlepiej nie z oleju),
3 łyżki  pestek dyni.


Przygotowanie:
  1. W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku umieścić przekrojoną w ćwiartki dynię (bez pestek) i piec przez około 45 minut. Dynia powinna być miękka. Upieczona dynię odstawić do przestygnięcia i obrać ze skóry.
  2. W  dużym naczyniu lub misce wymieszać soczewicę z kaszą oraz przyprawami. Dodać dynię i oliwę z oliwek. Całość zblendować na gładką masę. Spróbować i dosolić do smaku.  Uwaga, jeśli robicie pasztet z suszonymi pomidorami sprawdźcie czy nie są bardzo słone. Jeśli będą bardzo słone - masę posólcie mniej.
  3. pasztet z sezamem i żurawiną: 1 łyżkę uprażonych ziaren sezamu i żurawinę dodać do zblendowanej masy i wmieszać je. Pasztet przełożyć do formy blaszanej (keksówki) posmarowanej oliwą lub przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej. Pozostałym sezamem posypać masę w formie tuż przed włożeniem do piekarnika.
  4. pasztet z suszonymi pomidorami: 2 łyżki  pestek dyni dodać do zblendowanej masy i wmieszać je. Pasztet przełożyć do formy blaszanej (keksówki) posmarowanej oliwą lub przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej. Gdy masa będzie już w formie włożyć prostopadle do dna foremki plastry pomidorów. Układać równolegle wzdłuż formy. Całość posypać pozostałymi pestkami dyni.
  5. Piec około 60 min w funkcji termoobiegu + 15-20 z grzaniem od góry (powstanie chrupiąca skórka od góry). Uwaga: pasztet jest dość "mokry", a jego konsystencja w dużej mierze zależy od dyni jaką wybierzecie. Jeśli będzie to mało soczysta dynia - to 60 minut w piekarniku może w zupełności wystarczyć, żeby upiec smaczny pasztet.
Smacznego!




No Comments Yet, Leave Yours!