• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Kuchnia polska

Wegański pasztet w dwóch odsłonach

wegańskie pasztety na święta 2

Co wegetarianie i weganie lubią jeść na święta? Barszcz, pierogi, „nie ryby”, ale przede wszystkim pasztety! Lubimy zarówno te klasyczne, krojone w plastry jak i te, które można rozsmarować na pieczywie lub po prostu jeść łyżką. Wszystkie są pyszne, nadają się zarówno na śniadanie (do chleba), na przekąskę w pracy (zapakowane w pudełko), na obiad w formie „pieczeni” z sosem i ziemniakami czy na kolację.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu. Dlatego dziś  mam dla Was właśnie bardzo smaczny pasztet do rozsmarowania na pieczywie w dwóch wariantach. Bazą jest dynia wraz z  kaszą jaglaną i soczewicą. Wiem, że sezon na dynie się skończył, ale wciąż można ją dostać w wielu sklepach, choć jej wybór jest dość ograniczony.
wegańkie pasztety na święta

Pasztet soczewicowo – dyniowy na święta

8-10 porcji

Składniki

baza do pasztetów:
1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
ok 800 g dyni (masa po upieczeniu i bez pestek),
3 ząbki czosnku,
2 łyżki kaszy manny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka płatków drożdżowych,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki lubczyku,
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta kardamonu,
szczypta kurkumy,
sól do smaku.

pasztet z sezamem i żurawiną:
2 łyżki uprażonych ziaren sezamu,
2 łyżki suszonej żurawiny.

pasztet z suszonymi pomidorami:
ok. 10-12 suszonych pomidorów (najlepiej nie z oleju),
3 łyżki  pestek dyni.

Przygotowanie

W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku umieścić przekrojoną w ćwiartki dynię (bez pestek) i piec przez około 45 minut. Dynia powinna być miękka. Upieczona dynię odstawić do przestygnięcia i obrać ze skóry.
W  dużym naczyniu lub misce wymieszać soczewicę z kaszą oraz przyprawami. Dodać dynię i oliwę z oliwek. Całość zblendować na gładką masę. Spróbować i dosolić do smaku.  Uwaga, jeśli robicie pasztet z suszonymi pomidorami sprawdźcie czy nie są bardzo słone. Jeśli będą bardzo słone – masę posólcie mniej.

pasztet z sezamem i żurawiną: 1 łyżkę uprażonych ziaren sezamu i żurawinę dodać do zblendowanej masy i wmieszać je. Pasztet przełożyć do formy blaszanej (keksówki) posmarowanej oliwą lub przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej. Pozostałym sezamem posypać masę w formie tuż przed włożeniem do piekarnika.

pasztet z suszonymi pomidorami: 2 łyżki  pestek dyni dodać do zblendowanej masy i wmieszać je. Pasztet przełożyć do formy blaszanej (keksówki) posmarowanej oliwą lub przełożyć do jednorazowej foremki aluminiowej. Gdy masa będzie już w formie włożyć prostopadle do dna foremki plastry pomidorów. Układać równolegle wzdłuż formy. Całość posypać pozostałymi pestkami dyni.
Piec około 60 min w funkcji termoobiegu + 15-20 z grzaniem od góry (powstanie chrupiąca skórka od góry). Uwaga: pasztet jest dość „mokry”, a jego konsystencja w dużej mierze zależy od dyni jaką wybierzecie. Jeśli będzie to mało soczysta dynia – to 60 minut w piekarniku może w zupełności wystarczyć, żeby upiec smaczny pasztet.

wegańskie pasztety na święta 3
wegańskie pasztety na święta 4

 

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka