Kompot z suszu na wigilię

piątek, 11 grudnia 2015

Jedną z 12 potraw na stole w moim rodzinnym domu od zawsze był kompot z suszu.  Zawsze z wędzonych owoców, mocno słodki i pachnący wigilią. Jednak wędzone suszone śliwki i gruszki mogą nie odpowiadać wszystkim. Dlatego przygotowałam inną wersję tego świątecznego napoju, który nie tylko Was rozgrzeje w zimowe dni, ale ułatwi trawienie ciężkich posiłków! Ten kompot nie wymaga dodawania cukru - dzięki daktylom i figom jest wystarczająco słodki. Jeśli macie ochotę spróbować wersji z wędzonymi owocami, również możecie je dodać. Uważajcie jednak, gdyż są one bardzo intensywne w smaku i dymnym zapachu.

Kompot z suszonych owoców na Wigilię

 

Składniki:
garść suszonych fig,
garść daktyli,
garść suszonych śliwek,
garść suszonych jabłek lub gruszek,
sok z 1/2 cytryny,
laska cynamonu,
2-3 gwiazdki anyżu,
łyżeczka goździków.


Przygotowanie:
  1. Owoce przełożyć do osobnych miseczek i zalać wodą. Pozostawić do namoczenia na co najmniej 2 godziny.
  2. Po namoczeniu owoce razem z wodą, w której się moczyły przełożyć do dużego garnka i zalać ok.2,5 l wody. Dodać anyż, cynamon i goździki. Wcisnąć sok z cytryny.
  3. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Nie zagotowywać ponownie.
  4. Kompot wystudzić i podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.



Smacznego!


1 komentarz: