Karmelizowana brukselka z papryką

sobota, 21 listopada 2015

Już jest! Miniaturowa kapusta, którą za dzieciaka uwielbiałam wyjadać z zupy jarzynowej - brukselka! W moim rodzinnym domu rzadko pojawiała się na stole, jej smak odkrywałam sama eksperymentując. Tak też powstało bardzo proste danie z pieczoną zieloną papryką no i karmelizowaną brukselką. Polecam je wszystkim, którzy mają ochotę na coś zupełnie nowego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu. To sezonowe danie jest w100% wegańskie i nada się nie tylko na obiad, ale również na kolację czy lunch. 



Pieczona karmelizowana brukselka z zieloną papryką

Składniki:
30 dag brukselki,
1 zielona papryka,
łyżeczka oliwy z oliwek,
łyżeczka syropu z agawy,
łyżeczka sosu sojowego,
łyżeczka ciepłej wody
1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
1/4 łyżeczki mieszanki curry.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni w trybie termoobiegu.
  2. Brukselkę umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznych listków. Wyciąć też twarde trzonki z brukselek.
  3. Paprykę pokroić w plastry.
  4. W misce wymieszać oliwę, syrop z agawy, wodę i sos sojowy, po czym dodać wędzoną paprykę i curry. Całość dobrze wymieszać, żeby składniki się połączyły.
  5. Warzywa dołożyć do miski i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez około 30 minut.
  6. Podawać do obiadu np. z kaszą gryczaną lub zjadać bez dodatków na kolację :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselkę, a w takiej postaci musi ona być pyszna, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselkę uwielbiam w każdej postaci! Taka wersja bardzo mi się podoba i na pewno zgapię przepis!

    OdpowiedzUsuń