• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Curry

Dietetyczne curry z dynią

Jeśli myślicie, że curry to zawsze „ciężkie” danie, to jesteście w błędzie. Potrawkę z mieszanką przypraw, które stanowią m. in. kolendra, kurkuma, kozieradka, kumin, imbir czy czosnek, zwaną też curry można przygotować tak, żeby miała niewiele kalorii i była fit, a jednocześnie była smaczna. Wystarczy kilka składników, które dostaniecie w każdym sklepie czyli sezonowe warzywa i przyprawy (można używać zarówno klasycznych, suszonych przypraw i mieszanek, jak i past curry).
Najlepsza do curry jesienią jest oczywiście dynia, zwłaszcza upieczona. O dobroczynnych właściwościach dyni zawsze warto przypominać, bo oprócz doskonałego smaku charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu  przekształcanego w organizmie człowieka w witaminę A, witamin B1, B2, C i PP. Ponadto bogata jest w składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.  Do tego jest niskokaloryczna (28 kcal w 100g dyni).
Dlatego jutro musicie wybrać się na targowisko i kupić niewielką dynię (max 2 kg) i przygotować
z niej to pyszne, dietetyczne curry.
curry dietetyczne fit z dyną 2

Dietetyczne wegańskie curry z dynią i cukinią

Porcja dla 4 osoób

Składniki

1 nieduża dynia hokkaido (ok. 1,5 kg),
1 cukinia,
2 ząbki czosnku,
1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry (1 łyżka curry w proszku),
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki kolendry,
1 gwiazdka anyżu,
szczypta cynamonu,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju.

Przygotowanie

Dynię pokroić w ćwiartki, wyciągnąć pestki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić dynię by nieco ostygła i obrać ją ze skóry.
Cukinię pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.
W głębokiej patelni lub woku uprażyć kolendrę i kmin. Gdy zaczną pachnieć dodać olej i wrzucić czosnek. Podsmażać go przez minutę.
Dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć przez 2-3 minuty. Zalać szklanką wody, dodać anyż, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut.
Dynię pokroić w kostkę i dodać do duszonej cukinii, dodając sos sojowy, pastę curry i cynamon.
Całość gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dolać wody i doprawić solą.

 

Podawać z ryżem lub pieczywem naan.

curry dietetyczne fit z dyną 3curry dietetyczne fit z dyną 4

Smacznego!

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Pozostaw odpowiedź Chrabąszcz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Chrabąszcz says

    2015-11-12 at 09:21

    Wygląda wspaniale, dyniowe curry zawsze w cenie 🙂

    Odpowiedz
  2. Karmel-itka says

    2015-11-12 at 11:06

    uwielbiam dyniowe dania jednogarnkowe!

    Odpowiedz
  3. Alexa says

    2015-11-12 at 16:10

    Ja też, dlatego tak często pojawiają się na moim blogu 🙂

    Odpowiedz
  4. Alexa says

    2015-11-12 at 16:11

    Dzięki 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka