Dietetyczne curry z dynią

środa, 11 listopada 2015

Jeśli myślicie, że curry to zawsze "ciężkie" danie, to jesteście w błędzie. Potrawkę z mieszanką przypraw, które stanowią m. in. kolendra, kurkuma, kozieradka, kumin, imbir czy czosnek, zwaną też curry można przygotować tak, żeby miała niewiele kalorii i była fit, a jednocześnie była smaczna. Wystarczy kilka składników, które dostaniecie w każdym sklepie czyli sezonowe warzywa i przyprawy (można używać zarówno klasycznych, suszonych przypraw i mieszanek, jak i past curry).
Najlepsza do curry jesienią jest oczywiście dynia, zwłaszcza upieczona. O dobroczynnych właściwościach dyni zawsze warto przypominać, bo oprócz doskonałego smaku charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu  przekształcanego w organizmie człowieka w witaminę A, witamin B1, B2, C i PP. Ponadto bogata jest w składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.  Do tego jest niskokaloryczna (28 kcal w 100g dyni). 
Dlatego jutro musicie wybrać się na targowisko i kupić niewielką dynię (max 2 kg) i przygotować
z niej to pyszne, dietetyczne curry.





Dietetyczne wegańskie curry z dynią i cukinią

Porcja dla 4 osób


Składniki:
1 nieduża dynia hokkaido (ok. 1,-2 kg),
1 cukinia,
2 ząbki czosnku,
1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry (1 łyżka curry w proszku),
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki kolendry,
1 gwiazdka anyżu,
szczypta cynamonu,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju.


Przygotowanie:
  1. Dynię pokroić w ćwiartki, wyciągnąć pestki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić dynię by nieco ostygła i obrać ją ze skóry.
  2. Cukinię pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.
  3. W głębokiej patelni lub woku uprażyć kolendrę i kmin. Gdy zaczną pachnieć dodać olej i wrzucić czosnek. Podsmażać go przez minutę.
  4. Dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć przez 2-3 minuty. Zalać szklanką wody, dodać anyż, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut.
  5. Dynię pokroić w kostkę i dodać do duszonej cukinii, dodając sos sojowy, pastę curry i cynamon.
  6. Całość gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dolać wody i doprawić solą.
  7. Podawać z ryżem lub pieczywem naan.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, dyniowe curry zawsze w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dyniowe dania jednogarnkowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, dlatego tak często pojawiają się na moim blogu :)

      Usuń