
z niej to pyszne, dietetyczne curry.

Dietetyczne wegańskie curry z dynią i cukinią
Porcja dla 4 osoób

Składniki
Przygotowanie
Dynię pokroić w ćwiartki, wyciągnąć pestki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić dynię by nieco ostygła i obrać ją ze skóry.
Cukinię pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.
W głębokiej patelni lub woku uprażyć kolendrę i kmin. Gdy zaczną pachnieć dodać olej i wrzucić czosnek. Podsmażać go przez minutę.
Dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć przez 2-3 minuty. Zalać szklanką wody, dodać anyż, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut.
Dynię pokroić w kostkę i dodać do duszonej cukinii, dodając sos sojowy, pastę curry i cynamon.
Całość gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dolać wody i doprawić solą.
Podawać z ryżem lub pieczywem naan.


Wygląda wspaniale, dyniowe curry zawsze w cenie 🙂
uwielbiam dyniowe dania jednogarnkowe!
Ja też, dlatego tak często pojawiają się na moim blogu 🙂
Dzięki 🙂