• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Curry

Dietetyczne curry z dynią

Jeśli myślicie, że curry to zawsze „ciężkie” danie, to jesteście w błędzie. Potrawkę z mieszanką przypraw, które stanowią m. in. kolendra, kurkuma, kozieradka, kumin, imbir czy czosnek, zwaną też curry można przygotować tak, żeby miała niewiele kalorii i była fit, a jednocześnie była smaczna. Wystarczy kilka składników, które dostaniecie w każdym sklepie czyli sezonowe warzywa i przyprawy (można używać zarówno klasycznych, suszonych przypraw i mieszanek, jak i past curry).
Najlepsza do curry jesienią jest oczywiście dynia, zwłaszcza upieczona. O dobroczynnych właściwościach dyni zawsze warto przypominać, bo oprócz doskonałego smaku charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu  przekształcanego w organizmie człowieka w witaminę A, witamin B1, B2, C i PP. Ponadto bogata jest w składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.  Do tego jest niskokaloryczna (28 kcal w 100g dyni).
Dlatego jutro musicie wybrać się na targowisko i kupić niewielką dynię (max 2 kg) i przygotować
z niej to pyszne, dietetyczne curry.
curry dietetyczne fit z dyną 2

Dietetyczne wegańskie curry z dynią i cukinią

Porcja dla 4 osoób

Składniki

1 nieduża dynia hokkaido (ok. 1,5 kg),
1 cukinia,
2 ząbki czosnku,
1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry (1 łyżka curry w proszku),
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki kolendry,
1 gwiazdka anyżu,
szczypta cynamonu,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju.

Przygotowanie

Dynię pokroić w ćwiartki, wyciągnąć pestki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić dynię by nieco ostygła i obrać ją ze skóry.
Cukinię pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.
W głębokiej patelni lub woku uprażyć kolendrę i kmin. Gdy zaczną pachnieć dodać olej i wrzucić czosnek. Podsmażać go przez minutę.
Dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć przez 2-3 minuty. Zalać szklanką wody, dodać anyż, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut.
Dynię pokroić w kostkę i dodać do duszonej cukinii, dodając sos sojowy, pastę curry i cynamon.
Całość gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dolać wody i doprawić solą.

 

Podawać z ryżem lub pieczywem naan.

curry dietetyczne fit z dyną 3curry dietetyczne fit z dyną 4

Smacznego!

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Chrabąszcz says

    2015-11-12 at 09:21

    Wygląda wspaniale, dyniowe curry zawsze w cenie 🙂

    Odpowiedz
  2. Karmel-itka says

    2015-11-12 at 11:06

    uwielbiam dyniowe dania jednogarnkowe!

    Odpowiedz
  3. Alexa says

    2015-11-12 at 16:10

    Ja też, dlatego tak często pojawiają się na moim blogu 🙂

    Odpowiedz
  4. Alexa says

    2015-11-12 at 16:11

    Dzięki 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2023 Pełna Lodówka