Zupa cebulowa z razowymi grzankami czosnkowymi

niedziela, 18 października 2015

Jesień. Za oknem chmury, mgły, zbierające się do przelotów ptaki i deszcz... Ale nie tylko, bo są też przepięknie mieniące się złote, czerwone i żółte liście na drzewach we wciąż ciepłych promykach jesiennego słońca. Jesienią jest więcej czasu na posłuchanie muzyki, czytanie książki pod kocem i wypicie pysznej herbaty z cytryną i imbirem. Ale jesień to też pora, gdy zaczynamy sięgać po przepisy na wszelkiego rodzaju rozgrzewające dania. Zazwyczaj są to gęste i sycące gulasze, curry no i oczywiście zupy. Niezastąpione towarzyski deszczowych dni. 
Dlatego dziś mam dla Was przepis na zupę cebulową z grzankami z chleba razowego na zakwasie. Jeśli chodzi o wybór cebuli, to polecam cebulę cukrową lub białą (czosnkową), świetnie nadadzą się do tej zupy i nie wyciskają tyle łez co zwyczajna odmiana cebuli. Przygotowanie zupy jest łatwe i proste.  Przepis jest całkowicie wegański, nie ma w nim dodatków pochodzenia zwierzęcego. 





Zupa cebulowa z razowymi grzankami czosnkowymi


Składniki:
zupa cebulowa
5-6 dużych cebul,
3 marchewki,
2 l bulionu warzywnego,
4 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
3-4 gałązki świeżego tymianku, lub płaska łyżka suszonego,
łyżka mąki (np. żytniej) (opcjonalnie)
płaska łyżeczka białego pieprzu,
płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
szczypta rozmarynu suszonego,
szczypta estragonu suszonego,
sól do smaku.

grzanki:
3-4 kromki razowego chleba na zakwasie,
1 ząbek czosnku,
pół łyżeczki oregano,
2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
zupa cebulowa
  1. Cebulę obrać z łupin i pokroić w pióra (pół-plastry). W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć, aż ta "puści soki" i dodać cukier trzcinowy.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do bulionu i całość zagotować.
  3. Gdy cebula na patelni zacznie się rumienić, część cebuli przełożyć do garnka z bulionem a do pozostałej części dodać mąkę szybko mieszając. Powstanie coś w rodzaju zasmażki, która zagęści zupę (krok ten można pominąć).
  4. W garnku zagotować bulion i dodać do niego podsmażoną cebulę, dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zagotować i doprawić białym pieprzem, poszatkowanym tymiankiem, rozmarynem i estragonem oraz solą.
  5. Całość gotować przez około 5 minut na wolnym ogniu. Podawać z grzankami.
grzanki czosnkowe
  1. Czosnek zgnieść nożem i przekroić na pół, natrzeć nim nim kromki chleba.
  2. Chleb razowy pokroić w półtora centymetrowe kawałki. 
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać oregano i wrzucić chleb. Należy uważać, żeby temperatura nie była za wysoka, bo grzanki mogą się przypalić. Smażyć do momentu zrumienienia. W razie potrzeby dodać nieco oliwy. 
  4. Gotowe grzanki można przełożyć przed podaniem na ręcznik kuchenny, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!

No Comments Yet, Leave Yours!