
Lubię eksperymentować z naleśnikami i lubię je w wersji wytrawnej (np. ze szpinakiem lub z brokułami) lub na słodko jak te z dzisiejszego przepisu. Owoce i konfitury to podstawowe składniki moich słodkich naleśników.

Wegańskie naleśniki owsiane z konfiturą wiśniową

Składniki
Ciasto na wegańskie naleśniki:
1i 3/4 szklanki mleka owsianego (może być inne roślinne),
1 szklanka mąki owsianej,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka oleju,
szczypta soli,
Przygotowanie
Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi przy użyciu trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję dość płynną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać wody lub mleka.
Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną i przy użyciu łyżki do zupy nalewać ciasto na patelnię. Temperatura patelni nie może być za wysoka, bo naleśniki będą się przypalać. Nie może tez być zbyt niska, bo nie będą chciały się rumienić. Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby naleśniki były dietetyczne, przed wlaniem ciasta dodajcie na patelnię trochę oleju rzepakowego i dopiero wtedy wlewajcie ciasto.
Gotowe naleśniki smarować konfiturą wiśniową i podawać np. posypane cukrem pudrem. Możecie podawać je z dowolną konfiturą lub dżemem. Świetnie pasują też ze świeżymi owocami lub masłem orzechowym!


Fajny przepis, bardzo lubię mąkę owsianą, bo tak ładnie wiąże produkty… Mniam 🙂
Mmmm uwielbiam!