• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Desery

Szybki Obiad: wegańskie naleśniki z konfiturą z wiśni

W dzisiejszym przepisie stawiam na wiśnie. Takie z tegorocznego, własnoręcznego zbioru, wydrylowane i gotowane na niewielkim ogniu przez kilkadziesiąt minut do wyparowania większości soku. Tak przygotowane zamknęłam w słoiku i po prostu zamknęłam w szafce, tylko po to, żeby podać je z naleśnikami kilka dni później. Pozostałe słoiki zapasteryzowałam i są gotowe na zimniejsze dni takie jak teraz.
Gdy miałam już wiśnie, przyszedł czas na same naleśniki. Ale tym razem wybrałam wersję wegańską. Postawiłam trochę poeksperymentować. Jeśli myślicie, że wegańskie naleśniki są w czymkolwiek gorsze od klasycznych, to jesteście w błędzie! Są tak samo pyszne i proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia nie potrzeba jaj, a krowie mleko zastępuje jego roślinny odpowiednik – mleko owsiane (sojowe, migdałowe i ryżowe też się nadadzą).

Lubię eksperymentować z naleśnikami i lubię je w wersji wytrawnej (np. ze szpinakiem lub z brokułami) lub na słodko jak te z dzisiejszego przepisu. Owoce i konfitury to podstawowe składniki moich słodkich naleśników.

vegan pancake 2

Wegańskie naleśniki owsiane z konfiturą wiśniową

Składniki

Ciasto na wegańskie naleśniki:
1i 3/4 szklanki mleka owsianego (może być inne roślinne),
1 szklanka mąki owsianej,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka oleju,
szczypta soli,

Przygotowanie

Naleśniki wegańskie:

Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi przy użyciu trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję dość płynną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać wody lub mleka.
Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną i przy użyciu łyżki do zupy nalewać ciasto na patelnię. Temperatura patelni nie może być za wysoka, bo naleśniki będą się przypalać. Nie może tez być zbyt niska, bo nie będą chciały się rumienić. Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby naleśniki były dietetyczne, przed wlaniem ciasta dodajcie na patelnię trochę oleju rzepakowego i dopiero wtedy wlewajcie ciasto.

Gotowe naleśniki smarować konfiturą wiśniową i podawać np. posypane cukrem pudrem. Możecie podawać je z dowolną konfiturą lub dżemem. Świetnie pasują też ze świeżymi owocami lub masłem orzechowym!

vegan pancake 3 vegan pancake 4
Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ale Zakwas says

    2015-10-27 at 07:39

    Fajny przepis, bardzo lubię mąkę owsianą, bo tak ładnie wiąże produkty… Mniam 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania says

    2015-11-24 at 08:33

    Mmmm uwielbiam!

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka