Zupa dyniowa na mleku sojowym

piątek, 11 września 2015

Sezon na moje ulubione sezonowe warzywo właśnie się zaczyna! Czas zacząć robienie wszystkiego z DYNI! Inaugurację sezonu rozpoczynam od rozgrzewającej zupy z dyni z dodatkiem mleka sojowego. Jest to świetna alternatywa do zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym, którą znają wszyscy. Ja tymczasem postanowiłam tym razem obejść się bez kokosa w zupie dyniowej i zapewniam Was, że efekty są po prostu wspaniałe! Słodycz dyni, mleka sojowego (dla mnie nawet to niesłodzone jest słodkie) i marchewki w połączeniu z pikantną, żółtą pastą curry sprawdza się idealnie. To jest zupa, którą tej jesieni musicie choć raz przygotować.


Zupa dyniowa z mlekiem sojowym

Składniki:
1 dynia muscat (ok 2,5 kg),
5-6 marchewek,
0,75 ml mleka sojowego,
włoszczyzna (bez marchewki),
1,5 l wody,
1 łyżka żółtej pasty curry,
1 łyżka sosu sojowego,
1 cm świeżego imbiru starty na tarce,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 płaska łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na blaszce wyłożyć przekrojoną na ćwiartki i pozbawioną nasion dynię. Piec około 20 minut w opcji termoobiegu.
  2. Marchewkę i włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości.
  3. Gdy dynia się upierze, obrać ją ze skóry i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem sojowym i zagotować. Dodać przyprawy.
  4. Na koniec, przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładką masę. Dosolić w razie potrzeby.
Smacznego!

Wegetariański obiad V

2 komentarze: