Szybki Obiad: soczewica z fasolką szparagową

poniedziałek, 7 września 2015

Pierwszy raz z daniem z soczewicy miałam do czynienia w wiosce Krishny na Woodstocku, gdy miałam 15 lat. Wtedy zachwycona smakiem najprostszej na świecie soczewicowej "papki" nawet nie specjalnie zastanawiałam się, co to za składnik ma taki delikatny, a zarazem charakterystyczny smak. Odkąd jednak na dobre wpadłam w wegetariańską kuchnię, soczewica stała się jednym z moich ulubionych źródeł roślinnego białka w diecie (zawiera ok. 9 g w 100 g ugotowanej soczewicy). Najbardziej soczewicę lubię pod postacią wspomnianej już przeze mnie "papki", która fachowo zwie się dal (dahl). Przepisy na dale znajdziecie pod tym linkiem Soczewica nadaje się też do przygotowania chili sin carne (wegańskiego chili) czy zupy - krem z mlekiem kokosowym.
Dzisiejsze danie to prosta potrawka z czerwoną soczewicą i warzywami. Nie zawiera składników odzwierzęcych, więc jest idealna dla wegan, ale z pewnością zasmakuje wszystkim (również mięsożercom)



Szybki Obiad: soczewica z fasolką szparagową i kalafiorem

Składniki:
2 duże garści fasolki szparagowej,
1 szklanka czerwonej soczewicy (na sucho),
1,5 szklanki bulionu warzywnego,
200 g. ugotowanego kalafiora,
506 pomidorków koktajlowych,
1 duża cebula,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka syropu z agawy,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka ziaren gorczycy,
1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
1/2 łyżeczki ziaren kuminu,
1 gwiazdka anyżu.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować wodę i do wrzącej wrzucić umytą fasolkę, ugotować na pół-twardo, odcedzić i pokroić na ok 3 cm kawałki.
  2. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić gorczycę i smażyć przez kilkanaście sekund, po czym wrzucić kolendrę i kumin i smażyć kolejne 30 sekund. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać całość mieszając, do momentu zeszklenia się cebuli.
  3. Soczewicę przełożyć na sitko i przelać bieżącą wodą.
  4. Gdy cebula się zeszkli, przesypać soczewicę na patelnię i zalać bulionem. Wrzucić anyż, zmniejszyć ogień i przykryć. Po 10 minutach sprawdzić, czy soczewica nie wsiąknęła całego bulionu - jeśli tak się stanie należy dolać więcej bulionu lub wody.
  5. Gdy soczewica się ugotuje dodać sos sojowy i syrop z agawy, zamieszać i dodać kalafiora i fasolkę. Gotować razem 3 minuty i dodać pomidorki. Gotować jeszcze 2 minuty.
  6. Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub z ryżem.
Smacznego!

1 komentarz: