Tarta z jeżynami i mango

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Po dłuższej przerwie powracam na chwilę z nowym przepisem. Przepis będzie na słodko. Tym razem padło na tartę z pysznymi sezonowymi jeżynami i egzotycznym, przesłodkim i bardzo dojrzałym mango. To wszystko na kruchym spodzie zatopione w serku mascarpone. Świetny deser, bez dodawania  cukru! Słodycz owoców i delikatność mascarpone wystarczą do tego pysznego, letniego ciasta.




Tarta z jeżynami, mango i mascarpone

Składniki:

kruche ciasto na tartę
250 g mąki,
100 g masła,
2 jajka,
2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego,
szczypta soli

nadzienie
2 dojrzałe mango średniej wielkości,
150 g jeżyn,
sok z 1 limonki,
250 g mascarpone,
1 łyżeczka agaru.


Przygotowanie:
  1. Jajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i ręcznie je rozdrobnić z mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane jaja z cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utworzyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić.
  3. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę.
  4. Mango obrać ze skórki i zblendować na gładką masę. Dodać mascarpone i sok z limonki i blendować jeszcze przez krótką chwilę.
  5. Agar rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody i dodać do masy z mango, dokładnie wymieszać.
  6. Nadzienie przełożyć na wystygniętą tartę i ułożyć na wierzchu jeżyny. Całość przykryć np. miską, żeby nie przeszło innymi zapachami i wstawić do lodówki na co najmniej 2,5 godziny. Podawać na zimno.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetne połączenie mango i jeżyn. To jedne z moich ulubionych owoców!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna, marzenie, pyszności. Koniec i kropka. Tarta znika w moim brzuchu.

    OdpowiedzUsuń