Pizza bianca z gorgonzloą i miodem

czwartek, 16 lipca 2015

Pizza bianca to świetna alternatywa dla pizzy z klasycznym sosem pomidorowym. Jest zupełnie inna, nieco delikatniejsza od swojej pomidorowej siostry. Dzisiejszy przepis jest w zasadzie zupełnie odjechany i pokazuje, że nawet zwykłą pizze można zamienić w niezwykłą dodając kilka niepozornych składników. Przepis na idealne ciasto na pizzę znajdziecie pod tym linkiem.



Pizza z miodem, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Składniki:
ciasto na pizzę wg tego przepisu,
ok. 100 g gorgonzoli,
ok. 50 g startej mozzarelli,
garść orzechów włoskich
10 dużych plastrów cukinii,
1 mała młoda cebula,
3 łyżeczki płynnego miodu np. akacjowego,
2 gałązki rozmarynu.


Przygotowanie:

  1. Ciasto na pizzę przygotowujemy jak w tym przepisie. Po wyrośnięciu układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej olejem.
  2. Na wierzchu układamy plastry cukinii i pokrojoną w krążki cebulę. Następnie układamy kawałki gorgonzoli i mozzarellę. 
  3. Na wierzchu wysypujemy orzechy włoskie, posiekany rozmaryn i ostrożnie polewamy miodem całą powierzchnię pizzy. Całość można jeszcze posolić do smaku.
  4. Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w funkcji termoobiegu i piec około 15-20 minut (w zależności od grubości ciasta). Pizza powinna być przyrumieniona na brzegach.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Cudownie wygląda! Zresztą jestem ogromną fanką pizzy, podobnie skomponowaną próbowałam we Włoszech. Aż się głodna zrobiłam na to wspomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie! Ja jestem zwolenniczką pizzy z sosem pomidorowym, ale na taką też bym się skusiła :0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotować ją sobie w domu, jest na prawdę smaczna!

      Usuń