Naleśniki owsiane z malinami i mascarpone

poniedziałek, 20 lipca 2015

Naleśniki, maliny i mascarpone... Czy może być cudowniejsze połączenie? 
Nie wiem jak Wy, ale ja naleśniki jem na obiad. Niektórzy jedzą je na deser, inni na śniadanie. Bez względu na porę, smakują tak samo wyśmienicie. Sezonowe maliny, serek mascarpone i owsiane naleśniki to z pewnością propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy nie pogardzą słodkim daniem. Do serka mascarpone możecie dodać zamiast malin truskawki, jeżyny czy jagody. Sprawdzą się każde świeże owoce. Jeśli pod ręką nie macie akurat ekstraktu waniliowego, to użyjcie cukru waniliowego domowej roboty (przygotowanego z tego przepisu). Nie dodawajcie sztucznych aromatów - szkoda Waszego zdrowia. Jeśli chodzi o mąkę owsianą, to możecie ją sobie po prostu zmielić w młynku! Użyjcie płatków owsianych i mielcie je na drobny puch.




Naleśniki z mąki owsianej z malinami i mascarpone


Składniki:
ciasto na naleśniki owsiane
1 szklanka mąki owsianej,
3 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
szczypta soli,
łyżka cukru waniliowego domowej roboty,


nadzienie:
250 g mascarpone,
1 łyżka śmietany,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
200 g świeżych malin.


Przygotowanie:

  1. Suche składniki wymieszać z mokrymi przy użyciu trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję dość płynną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać wody lub mleka. 
  2. Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną i przy użyciu łyżki do zupy nalewać ciasto na patelnię. Temperatura patelni nie może być za wysoka, bo naleśniki będą się przypalać. Nie może tez być zbyt niska, bo nie będą chciały się rumienić. Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby naleśniki były dietetyczne, przed wlaniem ciasta dodajcie na patelnię trochę oleju rzepakowego i dopiero wtedy wlewajcie ciasto. 
  3. Mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietaną i ekstraktem waniliowym.
  4. Gotowe naleśniki smarować masą z serka i nakładać na nie maliny. Zawijać w rulony (rolować od jednego do drugiego brzegu) lub składać w trójkąty (składać na pół i jeszcze raz na pół).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszności! Uwielbiam wszystkie składniki, których użyłaś :)

    OdpowiedzUsuń