Tarta z poziomkami, pistacjami i mascarpone

wtorek, 30 czerwca 2015

Spośród wszystkich sezonowych owoców poziomki kocham najbardziej. Może dlatego, że są dostępne tylko latem, albo dlatego, że rzadko kiedy mogę je w ogóle dostać? Chyba jednak to ich wyjątkowy smak sprawia, że tak je uwielbiam. Tak czy siak teraz mogę je sama zbierać z ogrodu rodziców, w którym posadziłyśmy je z mamą kilka lat temu. Wtedy było to kilka krzaczków, które dały zaledwie kilka poziomek. Teraz "zawędrowały" one "same" na drugą stronę domu, gdzie stworzyły ustne poziomkowe pole (zdjęcia możecie podejrzeć na instagramie).
Z tych samodzielnie uzbieranych poziomek przygotowałam pyszną sezonową tartę na kruchym spodzie. Wyszła wprost obłędna. Kremowy serek mascarpone idealnie nadaje się do wielu deserów jak ten z truskawkami czy tiramisu, ale jest też świetnym dodatkiem do ciast. Moje ciasto z mascarpone jest mało słodkie, bo dominują tu kwaśne smaki z konfitury wiśniowej domowej roboty bez cukru i kwaskowatych poziomek, słodkości dodaje



Poziomkowa tarta z pistacjami i kremem mascarpone

Składniki:
kruche ciasto na tartę
250 g mąki,
100 g masła,
2 jajka,
2 łyżki cukru pudru trzcinowego,
szczypta soli


nadzienie do tarty
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru trzcinowego,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
1 słoik konfitury z wiśni (najlepiej domowej roboty),
spora garść pistacji (bez skorupek),
dwie garści poziomek


Przygotowanie:
ciasto na tartę

  1. Jajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i ręcznie je rozdrobnić z mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane jaja z cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utwożyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić.

tarta z poziomkami
  1. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę. Na dno ciasta wyłożyć konfiturę z wiśni (może być dowolna konfitura, najlepiej niesłodzona). 
  2. W misce zmiksować razem cukier puder, mascarpone i śmietanę i ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przełożyć na ciasto z konfiturą.
  3. Na wierzch tarty wysypać potłuczone w moździerzu pistacje i ułożyć poziomki. Całość schłodzić i podawać gościom :)
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Nic nie równa się ze smakiem poziomek! pewnie w dużej mierze dlatego, że są tak trudno dostępne. A takie zerwane prosto z krzaczka w lesie - najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Poziomki to smak mojego dzieciństwa. A widok tarty jest wspaniały. Mascarpone sprawdza się w tym przypadku z pewnością znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń