

Poziomkowa tarta z pistacjami i kremem mascarpone

Składniki
kruche ciasto na tartę:
250 g mąki,
100 g masła,
2 jajka,
2 łyżki cukru pudru trzcinowego,
szczypta soli.
nadzienie do tarty:
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru trzcinowego,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
1 słoik konfitury z wiśni (najlepiej domowej roboty),
spora garść pistacji (bez skorupek),
dwie garści poziomek
Przygotowanie
Jajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i ręcznie je rozdrobnić z mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane jaja z cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utwożyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić.
tarta z poziomkami:
Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę. Na dno ciasta wyłożyć konfiturę z wiśni (może być dowolna konfitura, najlepiej niesłodzona).
W misce zmiksować razem cukier puder, mascarpone i śmietanę i ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przełożyć na ciasto z konfiturą.
Na wierzch tarty wysypać potłuczone w moździerzu pistacje i ułożyć poziomki. Całość schłodzić i podawać gościom 🙂


Nic nie równa się ze smakiem poziomek! pewnie w dużej mierze dlatego, że są tak trudno dostępne. A takie zerwane prosto z krzaczka w lesie – najlepsze.
Poziomki to smak mojego dzieciństwa. A widok tarty jest wspaniały. Mascarpone sprawdza się w tym przypadku z pewnością znakomicie. 🙂