Szybki Obiad: Kopytka tricolore w kremowym sosie

środa, 10 czerwca 2015

Czas się przyznać - uwielbiam tygodnie tematyczne w popularnych dyskontach. Zawsze znajdę w nich coś nowego i smacznego do wypróbowania. Nie inaczej jest tym razem, gdy w trakcie codziennych zakupów w ręce wpadły mi trójkolorowe, ziemniaczane mini kopytka (gnocchi) w tygodniu włoskim, od razu wiedziałam co z nich przygotuję. Danie z dzisiejszego przepisu chodziło za mną od dawna, nie wiedziałam tylko czy kopytka czy makaron będą tu bardziej odpowiednie. Teraz wiem, że gnocchi były świetnym wyborem!
Lubię kopytka, nie przeszkadza mi kupowanie gotowych wyrobów garmażeryjnych tego typu, dlatego wolę oszczędzić sobie czasu i postawić na gotowy produkt.





Gnocchi tricolore czyli włoskie kopytka w trzech kolorach


Składniki:

1 opakowanie kopytek w 3 kolorach (mogą też być zwykłe), około 500 g,
1 duża cukinia,
2 średnie pomidory,
1 średnia cebula,
4-5 gałązek świeżego tymianku,
200 ml śmietanki kremówki 30%,
1/2 łyżeczki białego pieprzu,
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu,
szczypta suszonego oregano,
sól,
1 łyżka oleju do smażenia,
parmezan do posypania.



Przygotowanie:
  1. Cebulę, cukinię i pomidory pokroić w drobną kostkę
  2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia, po czym wrzucić cukinię i smażyć mieszając tak, długo, aż cukinia zmięknie. Dodać pokrojone pomidory i mieszając całość smażyć, aż pomidory puszczą sok i zmiękną.
  3. W międzyczasie zagotować wodę na kopytka.
  4. Gdy warzywa na patelni będą gotowe dodać zioła, doprawić solą i pieprzem, po czym wlać śmietankę i zagotować. Zestawić z ognia.
  5. Ugotować kopytka i podawać z sosem na ciepło.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Super przepis, super blog! Czekam na więcej pysznych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń