Prosty dip z suszonymi pomidorami i rozmarynem

niedziela, 14 czerwca 2015

Dylematy wegetarian i wegan często polegają na tym co mają dodać do chleba czy bułki , albo jaki dip do warzyw podać gościom na przyjęciu czy imprezie. Gdy na hummus już nie możecie patrzeć, pasty warzywne Wam się znudziły, a zwykły keczup to przeżytek możecie wyczarować sobie taką oto pastę (czy też dip). W wersji wegetariańskiej podawałam ją z ricottą. W wersji wegańskiej ricottę można zastąpić tofu, smak jest inny ale pasta też jest pyszna.


Pasta z suszonymi pomidorami, rozmarynem
 i ricottą (lub tofu)

Składniki:
15 suszonych pomidorów w oleju,
1 opakowanie ricotty (250 g) lub kostka tofu (opcja dla wegan),
2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
spora szczypta harissy lub płatków chili do posypania.


Przygotowanie:
  1. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paski.
  2. Ricottę lub tofu przełożyć do miski lub blendera , dodać pomidory i razem zblendować na gładką masę. 
  3. Rozmaryn drobno posiekać i dodać do pasty.
  4. Całość wymieszać i posypać na wierzchu harissą lub płatkami chili.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Fajna pasta - zrobiłam ją (w wersji wegańskiej, z tofu z suszonymi pomidorami polsoi) w ostatni weekend na przyjęcie. Wszystkim bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 2-3 galazki ricotty? czy chodzi o rozmaryn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha rzeczywiście chodziło o rozmaryn. Aż dziw, że nikt się wcześniej nie zorientował, ze mną włącznie :)

      Usuń