
Dylematy wegetarian i wegan często polegają na tym co mają dodać do chleba czy bułki , albo jaki dip do warzyw podać gościom na przyjęciu czy imprezie. Gdy na hummus już nie możecie patrzeć, pasty warzywne Wam się znudziły, a zwykły keczup to przeżytek możecie wyczarować sobie taką oto pastę (czy też dip). W wersji wegetariańskiej podawałam ją z ricottą. W wersji wegańskiej ricottę można zastąpić tofu, smak jest inny ale pasta też jest pyszna.

Pasta z suszonymi pomidorami, rozmarynem i ricottą (lub tofu)

Składniki
15 suszonych pomidorów w oleju,
1 opakowanie ricotty (250 g) lub kostka tofu (opcja dla wegan),
2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
spora szczypta harissy lub płatków chili do posypania.
Przygotowanie
Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paski.
Ricottę lub tofu przełożyć do miski lub blendera , dodać pomidory i razem zblendować na gładką masę.
Rozmaryn drobno posiekać i dodać do pasty.
Całość wymieszać i posypać na wierzchu harissą lub płatkami chili.


Fajna pasta – zrobiłam ją (w wersji wegańskiej, z tofu z suszonymi pomidorami polsoi) w ostatni weekend na przyjęcie. Wszystkim bardzo smakowało 🙂
2-3 galazki ricotty? czy chodzi o rozmaryn?
haha rzeczywiście chodziło o rozmaryn. Aż dziw, że nikt się wcześniej nie zorientował, ze mną włącznie 🙂