• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Do chleba

Prosty dip z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Dylematy wegetarian i wegan często polegają na tym co mają dodać do chleba czy bułki , albo jaki dip do warzyw podać gościom na przyjęciu czy imprezie. Gdy na hummus już nie możecie patrzeć, pasty warzywne Wam się znudziły, a zwykły keczup to przeżytek możecie wyczarować sobie taką oto pastę (czy też dip). W wersji wegetariańskiej podawałam ją z ricottą. W wersji wegańskiej ricottę można zastąpić tofu, smak jest inny ale pasta też jest pyszna.
pasta do chleba pomidory z ricotta 1

Pasta z suszonymi pomidorami, rozmarynem i ricottą (lub tofu)

Składniki

15 suszonych pomidorów w oleju,
1 opakowanie ricotty (250 g) lub kostka tofu (opcja dla wegan),
2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
spora szczypta harissy lub płatków chili do posypania.

Przygotowanie

Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paski.
Ricottę lub tofu przełożyć do miski lub blendera , dodać pomidory i razem zblendować na gładką masę.
Rozmaryn drobno posiekać i dodać do pasty.
Całość wymieszać i posypać na wierzchu harissą lub płatkami chili.

pasta do chleba pomidory z ricotta 2
pasta do chleba pomidory z ricotta 4

Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Anonimowy says

    2015-06-24 at 06:59

    Fajna pasta – zrobiłam ją (w wersji wegańskiej, z tofu z suszonymi pomidorami polsoi) w ostatni weekend na przyjęcie. Wszystkim bardzo smakowało 🙂

    Odpowiedz
  2. Anonimowy says

    2015-07-20 at 08:47

    2-3 galazki ricotty? czy chodzi o rozmaryn?

    Odpowiedz
  3. Alexa says

    2015-07-20 at 16:22

    haha rzeczywiście chodziło o rozmaryn. Aż dziw, że nikt się wcześniej nie zorientował, ze mną włącznie 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka