Naleśniki gryczane z brokułami

środa, 24 czerwca 2015

Mąka gryczana wkradła się do mojej kuchni przypadkiem ponad rok temu. Wcześniej nawet o niej nie słyszałam. Chwyciłam jedno opakowanie ze sklepowej półki i ruszyłam do domu. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Zaskoczyła mnie jej konsystencja przypominająca mąkę ziemniaczaną, ale bardziej sypką niż klejącą się. Wtedy właśnie wymyśliłam jeden z najbardziej popularnych wpisów na blogu - przepis na naleśniki gryczane ze szpinakiem. Były tak smaczne, że w jednym tygodniu jedliśmy je codziennie. Potem przyszedł czas na ciastka gryczane, które też okazały się zaskakująco smaczne. Mąkę gryczaną dodawałam też do innych wypieków, ale już w mniejszej ilości, głównie jako dodatek.
Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na naleśniki z farszem brokułowym. Tym razem niektóre naleśniki usmażyłam też na oleju, czego nie robiłam w wersji szpinakowej (też wychodzą super, ale trzeba mieć do nich więcej cierpliwości i porządna teflonowa patelnia).




Bezglutenowe naleśniki gryczane z farszem z brokułów i ricotty

Składniki:
ciasto na naleśniki gryczane
150 g mąki gryczanej,
szklanka mleka,
1 jajko,
szczypta soli,
olej rzepakowy do smażenia.

farsz brokułowy
1 brokuł ok 300 g 
150 g serka ricotta,
sól,
pieprz.

sos warzywny do naleśników (opcjonalnie)
1 mała cukinia,
1 pomidor,
1 mała cebula,
2 gałązki świeżego tymianku,
100 ml śmietanki kremówki 30%,
1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu,
szczypta suszonego oregano,
sól,
1 łyżka oleju do smażenia.


Przygotowanie:
  1. Przy użyciu miksera wymieszać mąkę z mlekiem i jajkiem. Konsystencja powinna być podobna jak przy klasycznych naleśnikach, w razie potrzeby można dodać wody lub dosypać trochę mąki. Dodać szczyptę soli.
  2. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie lub na parze. 1/4 brokuła (mniejsze części) odłożyć, a resztę zblendować. Dodać ricottę, doprawić i zamieszać. Na koniec dodać pozostałą część brokuła.
  3. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. W przypadku smażenia naleśników bez tłuszczu uważać, żeby patelnia nie była za mocno rozgrzana, bo naleśniki mogą się za mocno spiec bądź przypalić.
  4. Usmażone naleśniki posmarować farszem brokułowym i zawinąć w rulony.
  5. Do naleśników można podać warzywa w kremowym sosie, które należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż będą miękkie dodając kolejno cebulę, cukinię i na końcu pomidora i zioła. Całość zalać śmietanką i zagotować. Dodać przyprawy. Podawać na ciepło do naleśników.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mmm też uwielbiam gryczane naleśniki i je najczęściej jem <3 Brokuły i ricotta- duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z poprzednim komentarzem - ricotta + brokuły = poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń