Curry z bobem

niedziela, 21 czerwca 2015

Już jest! Sezon na bób! Ja najbardziej lubię ten wczesny, młody, mimo iż ma twardszą skórkę i dłużej się gotuje, to przynajmniej nie wydziela zbyt mocnego "zapachu". Ale bób to przede wszystkim białko, czyli podstawowy składnik każdej diety, bardzo ważny zamiennik białka zwierzęcego dla wszystkich wegetarian i wegan. Do tego zawiera dużo błonnika i mimo swojej kaloryczności (110 kcal w 100 g) jest świetnym składnikiem diet odchudzających. Zatem korzystajcie póki jest i szykujcie pyszne sałatki i potrawki z jego udziałem. Do dzieła!



 Potrawka curry z bobem


Składniki:
300g bobu,
1 mała cukinia,
3 garści młodego szpinaku (baby),
1 marchewka,
1/2 cebuli,
1 ząbek czosnku,
3 duże łyżki mleka kokosowego (gęstego),
kawałek laski cynamonu,
1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
1 łyżeczka kurkumy mielonej,
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
1/2 ziaren kolendry utłuczonych w moździerzu,
1/2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
1 łyżka oleju.


Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno pokroić w kostkę, cukinię w słupki, marchew w dowolne kształty. W woku lub innej głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć kilka minut mieszając, żeby się nie przypaliła.
  2. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli przeszkadzają Wam osłonki, można bób obrać po ugotowaniu, ale nie jest to konieczne.
  3. Gdy cebula się zeszkli wrzucić cukinię i marchewkę i smażyć kilka minut. Gdy zmiękną dolać pół szklanki wody, wrzucić laskę cynamonu i dusić 2-3 minuty.
  4. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do warzyw. Gdy zmięknie dodać mleko kokosowe i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy lub cukier.
  5. Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność - odparować nadmiar wody.
  6. Podawać z ryżem.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. wspaniałe danie, pełne smaki i bezmięsne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo aromatyczne danie! Sezon na bób się rozpoczyna, także potrawa do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czym można zastąpić mleko kokosowe? akurat nie mam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesz produkty mleczne to proponuję gęsty jogurt lub śmietanę (trzeba uważać, żeby się nie zważyły), jeśli nie jesz takich produktów to możesz namoczyć orzechy nerkowca i je potem zblendować, a następnie dodać do curry. Je lubię obie wersje - są zupełnie inne, ale tak samo smaczne

      Usuń