Zapiekanka ze szparagami i szpinakiem

czwartek, 7 maja 2015

Mój tata zwykł kiedyś mawiać, że jeśli brakuje na coś czasu, to znaczy, że ma się za mało zajęć. Nie brał jednak pod uwagę faktu, że trzeba mieć jeszcze siłę na te zajęcia. Mi niestety tej siły brakuje. Kiedy dużo się wokół dzieje rzeczą, którą zaniedbuje jest blog. W kolejce do opublikowania czeka chyba z tuzin przepisów, a ja nie mam kiedy obrobić zdjęć i napisać paru zdań wstępu do każdego wpisu. Dlatego dziś, kiedy mam chwilkę z pęczkiem moich ulubionych szparagów w jednej dłoni i szpinakiem w drugiej zapraszam Was na przepis na na prawdę świetną (żeby nie powiedzieć zajebistą) zapiekankę. Oprócz wspomnianych produktów przyda Wam się ajwar (może być kupny). Będzie on bardzo przydatny jako sos na spód zapiekanki. Zakupcie zatem ciasto francuskie i do dzieła.





Zapiekanka z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i szpinakiem

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 pęczek zielonych szparagów,
300 g szpinaku baby lub pęczek  młodego szpinaku,
1 pomidor pokrojony w plastry,
2 duże ząbki czosnku pokrojone w małe plasterki
3 spore łyżki ajwaru,
1 opakowanie mozzarelli (kula lub tarta),
1 biała cebula pokrojona w krążki,
sól do smaku.


Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie wyłożyć na papierze do pieczenia, pozaginać brzegi do środka i posmarować ajwarem.
  2. W garnku zagotować wodę. Szpinak umyć (jeśli trzeba -  odciąć korzonki i pokroić ) i wrzucić na wrzątek. Po około minucie przelać na sito i zalać zimną wodą blanszując go. Odcedzić dokładnie odciskając wodę.
  3. Szparagi ugotować na parze odcinając uprzednio dolne końcówki.
  4. Na ciasto wykładać kolejno szpinak i czosnek, plastry pomidora, szparagi i cebulę. Na wierzchu ułożyć mozzarellę.
  5. Zapiekankę piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez około 20-25 minut (zależy od ciasta - powinno upiec się na złoto).
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wspaniała! Uwielbiam szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zielone szparagi! Ta zapiekanka wygląda ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale fajnie wygląda. Bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Polecam ją wypróbować :)

      Usuń
  4. Cudowna, bardzo apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też smakuje. Na prawdę polecam

      Usuń
  5. Po pierwsze trzeba mieć talen, żeby takie zdjęcia zrobić, a co dopiero jedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń