
Czy Wy też szalejecie już za tymi wszystkimi sezonowymi warzywami i z utęsknieniem wyczekujecie pierwszych polskich truskawek i czereśni? Ja póki co zajadam się zielonymi szparagami, świeżym szpinakiem, botwiną i sałatkami w różnej postaci. Dlatego też chciałam dziś podzielić się z Wami prostym sposobem na pyszną sałatkę. O innych sałatkach poczytacie więcej pod tym linkiem, a w zakładce Sałatki znajdziecie więcej przepisów na sałaty w sam raz na wiosnę.

Sałatka wiosenna
Porcja dla 1 osoby

Składniki
1/4 ogórka
4-5 podłużnych rzodkiewek,
2 dymki,
2 garści dowolnego miksu sałat,
1/2 małego pęczka kolendry,
2 łyżeczki octu balsamicznego dobrej jakości,
1/2 łyżeczki syropu z agawy,
1/2 łyżeczki harissy (lub po 1/4 ostrej i słodkiej papryki),
sól do smaku.
Przygotowanie
Do miseczki włożyć sałatę. Rzodkiewkę pokroić w plastry, ogórka w półksiężyce, dymkę poszatkować drobno i dodać do sałaty.
Ocet balsamiczny wymieszać z syropem z agawy, polać sałatę.
Harissę (lub wymieszaną ostrą i słodka paprykę) dodać na końcu posypując sałatkę.
Kolendrę podrzeć w rękach i dodać na końcu.
Podawać z chrupkim, pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego!
Wygląda bardzo fajnie! 🙂
Potwierdzam heh 🙂