
Przygotowanie tej sałatki to prawdziwy banał. Jeśli macie ochotę zjeść coś lekkiego na śniadanie, to właśnie przepis dla Was. Sałatkę można spakować do pudełka i zabrać na lunch do pracy. Jej przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut. Zatem do dzieła!

Sałatka z suszonymi pomidorami na wiosnę

Składniki
kilka liści sałaty masłowej,
garść liści świeżej bazylii,
1/4 dużego ogórka,
5 suszonych pomidorów w oleju,
2 łyżki kukurydzy z puszki,
2 łyżki uprażonego słonecznika,
2 łyżki pokrojonego szczypioru,
kiełki np. lucerny lub pora
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów.
Przygotowanie
Liście sałaty umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym, następnie podrzeć je i ułożyć w naczyniu. Dodać bazylię
Ogórka pokroić w plastry, można go uprzednio obrać ze skórki.
Pomidory odcedzić z zalewy i pokroić w paseczki.
Dodać pomidory, odcedzoną kukurydzę i uprażony słonecznik oraz kiełki.
Całość polać olejem z pomidorów lub oliwą z oliwek jeśli smak oleju z suszonych pomidorów jest dla Was zbyt intensywny w smaku.

pyszna, lekka sałatka!
Wygląda apetycznie 😉
Mmmm jak apetycznie to wygląda, co prawda królik ze mnie żaden, ale ze schabowym by wsiąkło 🙂