Sałatki na Wiosnę: kukurydza, słonecznik i suszone pomidory

piątek, 29 maja 2015

Przygotowanie tej sałatki to prawdziwy banał. Jeśli macie ochotę zjeść coś lekkiego na śniadanie, to właśnie przepis dla Was. Sałatkę można spakować do pudełka i zabrać na lunch do pracy. Jej przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut. Zatem do dzieła!



Sałatka z suszonymi pomidorami na wiosnę

Składniki:
kilka liści sałaty masłowej,
garść liści świeżej bazylii,
1/4 dużego ogórka,
5 suszonych pomidorów w oleju,
2 łyżki kukurydzy z puszki,
2 łyżki uprażonego słonecznika,
2 łyżki pokrojonego szczypioru,
kiełki np. lucerny lub pora
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów.


Przygotowanie:
  1. Liście sałaty umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym, następnie podrzeć je i ułożyć w naczyniu. Dodać bazylię
  2. Ogórka pokroić w plastry, można go uprzednio obrać ze skórki.
  3. Pomidory odcedzić z zalewy i pokroić w paseczki.
  4. Dodać pomidory, odcedzoną kukurydzę i uprażony słonecznik oraz kiełki.
  5. Całość polać olejem z pomidorów lub oliwą z oliwek jeśli smak oleju z suszonych pomidorów jest dla Was zbyt intensywny w smaku.
Smacznego!





3 komentarze:

  1. Mmmm jak apetycznie to wygląda, co prawda królik ze mnie żaden, ale ze schabowym by wsiąkło :)

    OdpowiedzUsuń