Różowa surówka obiadowa

niedziela, 10 maja 2015

Uwielbiam surówki do obiadu, wszelkiego rodzaju, zarówno z kapustą jak i marchewką i buraczkami. Wielbię mizerie, surówki z selera i pora. Każda jest dobra. 
Dzisiejsza surówka powstała w drodze eksperymentu i okazała się bardzo ciekawą opcją do obiadu.



Surówka do obiadu z czerwoną i kiszoną kapustą

Składniki:
200 g kapusty kiszonej,
150 g czerwonej kapusty,
1/2 jabłka,
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
szczypta soli i pieprzu.


Przygotowanie:

  1. Czerwoną kapustę poszatkować jak najdrobniej. 
  2. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Kapustę kiszoną przełożyć do miski i rozdzielić ręcznie od siebie. Posypać cukrem i odstawić na 5 minut. Po czym dodać starte jabłko, sól i pieprz oraz oliwę. Całość wymieszać.
  4. Do kapusty kiszonej dodać czerwoną i wymieszać. 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo fajna surówka, uwielbiam czerwoną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proste, a za to jakie pyszne :) Super przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna, bardzo energetyczna. Zdecydowanie zbyt rzadko ją robię :)

    OdpowiedzUsuń