

Meksykańskie guacamole

Składniki
1 awokado,
1/2 pęczka świeżej kolendry,
1/2 pęczka świeżej dymki (może też być zwykły szczypior),
1/2 pomidora,
1/2 łyżeczki chili (może być też 1 świeża papryczka),
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki oliwy,
sok z połówki limonki,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Awokado przekroić wzdłuż na pół i wyciągnąć pestkę. Przy użyciu łyżki stołowej wydłubać miąższ. Przy użyciu widelca dokładnie go rozgnieść, przełożyć do miseczki i skropić sokiem z limonki.
Pomidora pokroić w niewielką kostkę, dymkę skroić, kolendrę podrzeć i wszystko dodać do awokado.
Dodać przyprawy i całość wymieszać. Doprawić solą do smaku.
Na koniec polać oliwą i przykryć talerzykiem (żeby wolniej się utleniało).Wstawić do lodówki, a talerzyk ściągnąć tuż przed podanie
m.

Chętnie bym to skosztowała 🙂
Bardzo fajna pasta. Duże się w niej dzieje, a nie samo awokado i sok z cytryny! 🙂
Bo z guacamole jest tak jak z curry – ma miliony odmian.
Zapraszam do przyrządzania