Guacamole

sobota, 2 maja 2015

Guacamole to wspaniały dodatek nie tylko do chrupiących kukurydzianych tortilla chips, ale również świetny dodatek do warzyw z grilla (zwłaszcza grillowanych ziemniaczków) lub idealna pasta do kanapek. 
Przepisów na guacamole jest cała masa, każdy meksykański dom ma swoją własną recepturę. Dziś pokażę Wam swoją wersję, w której czerwoną cebulę zastąpiłam młodą dymką i dodałam pomidora.
Guacamole sprawdziło się zarówno jako dodatek do grzanek na spotkaniu z przyjaciółmi oraz jako śniadaniowe smarowidło. Zatem jeśli w Waszej lodówce czeka dojrzałe awokado - szykujcie guacamole.




Meksykańskie guacamole

Składniki:
1 awokado,
1/2 pęczka świeżej kolendry,
1/2 pęczka świeżej dymki (może też być zwykły szczypior),
1/2 pomidora,
1/2 łyżeczki chili (może być też 1 świeża papryczka),
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki oliwy,
sok z połówki limonki,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Awokado przekroić wzdłuż na pół i wyciągnąć pestkę. Przy użyciu łyżki stołowej wydłubać miąższ. Przy użyciu widelca dokładnie go rozgnieść, przełożyć do miseczki i skropić sokiem z limonki.
  2. Pomidora pokroić w niewielką kostkę, dymkę skroić, kolendrę podrzeć i wszystko dodać do awokado.
  3. Dodać przyprawy i całość wymieszać. Doprawić solą do smaku.
  4. Na koniec polać oliwą i przykryć talerzykiem (żeby wolniej się utleniało). Wstawić do lodówki, a talerzyk ściągnąć tuż przed podaniem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Chętnie bym to skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna pasta. Duże się w niej dzieje, a nie samo awokado i sok z cytryny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo z guacamole jest tak jak z curry - ma miliony odmian.

      Usuń