• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Curry

Curry z bananami

Jak wspaniale, że wiosna już w pełni, za chwilę będzie lato i czas na nasze najlepsze owoce i warzywa. Tymczasem w mojej kuchni poza wszystkimi „świeżakami” pojawiają się różne potrawki, curry i inne jednogarnkowe dania, które można przygotować na kilka zapracowanych dni.
Dzisiejsza propozycja to inspiracja przepisem z książki The best of Rose Elliot. The Ultimate Vegetarian Collection, którą kiedyś upolowałam w TK Maxx. Oczywiście jak to zwykłam robić, oryginalny przepis zmodyfikowałam, tak aby nie było potrzeby specjalnego zamawiania z Internetu składników niedostępnych w sklepach stacjonarnych. Danie podałam z brązowym ryżem posypanym płatkami chili. Danie polecam przyozdobić świeżą kolendrą, która tylko podkreśli orientalny smak tego curry.
Banana curry 2

Curry z bananami i ziemniakami

Składniki

500 g czerwonych ziemniaków,
3 duże, dojrzałe banany pokrojone w gubsze plastry,
1 mała cukinia
1 cebula porkojona w kostkę,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki mleczka kokosowego (gęstego),
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru,
1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej kurkumy,
1 łyżeczka ziaren gorczycy,
1 łyżeczka płatków chili,
1 łyżeczka suszonych liści curry (opcjonalnie)
sok z 1/2 limonki,
garść uprażonych nerkowców,
2 łyżki oliwy,
szklanka wody,

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub grube paski, mają być duże kawałki. Tak samo pokroić cukinię.
Ziemniaki przełożyć do garnka i gotować, aż zmiękną (nie mogą być zbyt miękkie i rozpadać się), następnie odcedzić i odstawić na bok.
W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i płatki chili, smażyć regularnie mieszając przez około 10 minut.
Do cebuli dodać gorczycę, imbir i kurkumę i smażyć razem przez kilka minut.
Dodać banany, ziemniaki, sok z limonki, mleko kokosowe i wodę. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut lub do momentu gdy sos zgęstnieje.
Na koniec dodać nerkowce.

Podawać z ryżem

Banana curry 3
Banana curry 4
Banana curry 5
Smacznego!
 

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. pozielonemu says

    2015-05-23 at 19:27

    TK Maxx jest super, sama upolowałam tam kilka książkowych perełek 🙂 A pomysł na curry z bananami… bardzo intrygujący, muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
  2. Ale Zakwas says

    2015-05-24 at 15:12

    Moje wymarzone curry….

    Odpowiedz
  3. Głodomorra says

    2015-05-26 at 11:43

    Mniam! Banany w curry? Super, koniecznie muszę spróbować!

    Odpowiedz
  4. Marcelina says

    2015-05-27 at 05:17

    O takim curry jeszcze nie słyszałam, przepysznie wygląda na zdjęciach! 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka