Szybki Obiad: Potrawka z fasoli białej i czerownej

wtorek, 14 kwietnia 2015

Szkoda, że posty nie piszą się same! Przygotowanie potrawy, zrobienie zdjęć i ich obróbka to najprzyjemniejsze elementy podczas tworzenia przepisu. Dla mnie najnudniejszą częścią tego procesu jest pisanie postów. Nigdy nie umiałam się za bardzo rozpisywać, moje wypracowania w szkole często były doskonale oceniane pod względem merytorycznym, czy gramatycznym, ale były niezwykle zwięzłe i często za krótkie. Zawsze wolałam rozpisywać chemiczne równania i rozwiązywać zadania z matematyki niż rozpisywać się powtarzając trzy razy to samo pisząc wypracowanie z polskiego. A jednak im jestem starsza tym łatwiej jest mi tworzyć nowe wątki podczas pisania nie tylko przepisów, ale również artykułów. 
Co do samego przepisu to dziś przepis dla zabieganych i zarobionych. Przepis na błyskawiczny, domowy obiad w 100% wegański. Same pyszności!





Szybka potrawka z dwóch rodzajów fasoli w sosie pomidorowym


Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka białej fasoli,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 parówki sojowe,
1 czerwona cebula,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka oregano,
1 łyżka oleju,
pieprz do smaku
2 ząbki czosnku.


Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. 
  2. Parówki sojowe pokroić w plastry i dorzucić do cebuli, gdy ta puści sok. Podsmażać przez ok 5 minut.
  3. Obie fasole odcedzić z zalewy i opłukać pod zimną wodą. Odstawić do ocieknięcia i dodać do cebuli z parówkami.
  4. Dodać koncentrat i niewielką ilość wody. Całość wymieszać i zagotować.
  5. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać zioła, ponownie zamieszać i zestawić z ognia.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. super pomysł na szybki obiad, dodałabym tylko trochę chili, a że lubię ostre, użyłabym też parówek sojowych z chili :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię dodać ostrego chili do dań z fasoli, ale tym razem na spokojnie przygotowałam wersję łagodną :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej, bo jest to najprostsze danie ever. Polecam! :)

      Usuń