Makaron muszle nadziewane szpinakiem z ricottą

środa, 1 kwietnia 2015

 Szpinak, makaron i ricotta to jedno z moich ulubionych połączeń, które sprawdzają się zawsze, gdy już nie wiem co przygotować na obiad. Te trzy składniki, podane razem, zawsze będą mi smakowały.
Dlatego z ogromną przyjemnością dzielę się z Wami tym przepisem na pyszny makaron muszle (po włosku conchiglioni). Jeśli lubicie szpinak i ricottę, ten przepis jest właśnie dla Was :)






Składniki:
ok. 20  sztuk makaronu muszle,
400 g mrożonego szpinaku,
250 g  świeżego szpinaku baby (opcjonalnie),
250 g sera ricotta,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli,
pieprz do smaku.
100 ml passaty pomidorowej doprawionej solą i pieprzem


Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrozić w rondlu i podgotować go. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą.
  2. Szpinak baby umyć i wrzucić go do wrzącej wody na 3 minuty. Odcedzić i odstawić na bok.
  3. Makaron podgotować we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  4. Do szpinaku w rondlu dodać ricottę i całość dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Dołożyć także ugotowany szpinak.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dno wylać passatę doprawioną solą i pieprzem. Na sosie pomidorowym układać muszle wypełnione farszem. Całość można posypać ulubionym serem np. mozzarellą.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić naczynie. Zapiekać przez ok 20 minut.



Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pyszna Kuchnia2 kwietnia 2015 13:15

    Uwielbiam szpinak, z pewnością wypróbuję to danie!

    OdpowiedzUsuń