Jajka naturalnie farbowane w czerwonej kapuście

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Odkąd pamiętam u mnie w domu jajka barwiło się łupinami cebuli. Czasem nawet wychodziły na nich wzorki. Gdy byłam mała nie za bardzo podobało mi się barwienie brązowych jaj na brązowo, uważałam, że to totalny bezsens. Dziś sądzę inaczej i uważam, że szukanie naturalnych sposobów na barwienie jaj to świetna sprawa. W tym roku postawiłam na kolorowanie jaj czerwoną kapustą, a właściwie wywarem z czerwonej kapusty. Całe przedsięwzięcie jest dość czasochłonne, ale nie jest skomplikowane. Potrzebne będzie Wam pół główki czerwonej kapusty, ocet i sól oraz jaja. Gdy przygotujecie sobie wywar, jaja zanurzycie w szklankach lub miseczkach, jedyne co będzie Wam potrzebne to czas. Po 1 godzinie barwienia jaja będą błękitne, po całej nocy - ciemno niebieskie.




Naturalne barwienie jaj - czerwona kapusta


Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty,
1 litr wody,
2 łyżki octu,
1 łyżka soli,
jaja z jasnymi skorupkami.


Przygotowanie:
  1. Jaja włożyć do garnka z wodą, tak, żeby były w pełni zalane i włączyć grzanie. Gdy woda zacznie wrzeć ustawić licznik i odmierzyć 10 minut (dla pewności, że jajka są ugotowane można dać nawet 12 minut). Ważne, żeby przez cały czas gotowania woda wrzała, ale nie za mocno, żeby jaja nie popękały.
  2. Liście oddzielić od siebie, można je z grubsza pokroić, ale nie jest to konieczne, włożyć je do garnka i zalać wodą. Dodać tez ocet i sól
  3. Całość gotować przez 30 minut.
  4. Wywar przelewać do szklanek. 
  5. Do szklanek włożyć jaja. Pozostawić je, aby nabrały koloru na przynajmniej 1 godzinę - wtedy będą błękitne. Po całej nocy będą ciemno niebieskie lub wręcz granatowe.
(Jajo po prawej farbowane przez 2 godziny, jajo w środku farbowane przez 1 godzinę, jajo po lewej farbowane przez 3 godziny (jajko z brązową skorupką)

Smacznego!

Wegetariańska Wielkanoc 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: