• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Na Wielkanoc

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

W tym roku przed świętami zdecydowanie postawiłam na nicnierobienie. Dlatego nie pojawiały się u mnie świąteczne przepisy, a i moja ogólna aktywność na blogu nieco zmalała. W związku z tym właśnie teraz, mając odrobinę czasu dzielę się z Wami tym przepisem.
Jajka faszerowane, to podstawa na każdych rodzinnych świętach i imprezach z przyjaciółmi.
Pamiętajcie, że jeśli kupujecie jaja to tylko te z ekologicznego chowu lub prosto od zaufanego rolnika. Więcej o wyborze  odpowiednich jaj przeczytacie tu.
Zazwyczaj podaję je z farszem pieczarkowym (o dziwo przepisu nadal nie ma na blogu) i znikają one tak szybko jak się pojawiają. Tym razem postawiłam na coś nowego. Połączyłam ugotowane żółtka jajek z drobno posiekanymi pomidorami suszonymi, oliwkami i szczypiorkiem, dodając do wszystkiego kremowego serka twarogowego. Wszystko połączyłam razem w duże „kule” i dodałam do ugotowanych białek.
Takie faszerowane jaja możecie podawać nie tylko na Wielkanoc, sprawdzą się też na Boże Narodzenie, Sylwestra czy urodziny. Każdy powód jest dobry, żeby je przygotować, więc do dzieła!
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 4

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, oliwkami i szczypiorem

Składniki

7 jaj z chowu ekologicznego,
200 g kremowego serka twarogowego
12 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
20 sztuk czarnych oliwek,
1 sztuka szczypioru (1 łodyżka),
pieprz do smaku.

PRzygotowanie

Jaja włożyć do garnka z wodą, tak, żeby były w pełni zalane i włączyć grzanie. Gdy woda zacznie wrzeć ustawić licznik i odmierzyć 10 minut (dla pewności, że jajka są ugotowane można dać nawet 12 minut). Ważne, żeby przez cały czas gotowania woda wrzała, ale nie za mocno, żeby jaja nie popękały.
Po ugotowaniu jaja ostudzić, a następnie obrać i przeciąć wzdłuż na połówki.
Pomidory i oliwki odcedzić z zalewy. Pokroić w drobną kosteczkę. To samo zrobić ze szczypiorem.
Żółtka delikatnie wyciągnąć i przełożyć do miseczki. Dodać serek i pokrojone warzywa. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Z masy formować kule i nakładać do białek. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.


Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 3
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 2
Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Zuza says

    2015-04-07 at 20:02

    ja też zawsze przed świętami wypadam z 'obiegu' 😀

    Odpowiedz

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2023 Pełna Lodówka