

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, oliwkami i szczypiorem

Składniki
7 jaj z chowu ekologicznego,
200 g kremowego serka twarogowego
12 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
20 sztuk czarnych oliwek,
1 sztuka szczypioru (1 łodyżka),
pieprz do smaku.
PRzygotowanie
Jaja włożyć do garnka z wodą, tak, żeby były w pełni zalane i włączyć grzanie. Gdy woda zacznie wrzeć ustawić licznik i odmierzyć 10 minut (dla pewności, że jajka są ugotowane można dać nawet 12 minut). Ważne, żeby przez cały czas gotowania woda wrzała, ale nie za mocno, żeby jaja nie popękały.
Po ugotowaniu jaja ostudzić, a następnie obrać i przeciąć wzdłuż na połówki.
Pomidory i oliwki odcedzić z zalewy. Pokroić w drobną kosteczkę. To samo zrobić ze szczypiorem.
Żółtka delikatnie wyciągnąć i przełożyć do miseczki. Dodać serek i pokrojone warzywa. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Z masy formować kule i nakładać do białek. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.


ja też zawsze przed świętami wypadam z 'obiegu' 😀