Dietetyczne placki jabłkowe z żurawiną

sobota, 11 kwietnia 2015

Placki a' la racuchy w wersji wegańskiej i do tego dietetycznej? Ależ proszę bardzo! Są lekkie, nietuczące i bardzo smaczne. Przygotujcie sobie patelnię teflonową do beztłuszczowego smażenia i przygotujcie sobie świetny deser z jabłek :)





Wegańskie placki a'la racuchy z jabłkami i żurawiną

Składniki:
2 soczyste jabłka,
4 łyżki mąki owsianej,
garść żurawiny,
1 łyżeczka syropu z agawy,
1 łyżeczka oleju,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
szczypta mielonej gałki muszkatołowej,


Przygotowanie:
  1. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce. 
  2. Przełożyć do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Rozgrzać patelnię teflonową na średnim ogniu - patelnia nie może być zbyt gorąca, bo placuszki się spalą.
  4. Nakładać placki łyżką na patelnię i smażyć z obu stron, aż będą złote.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wspaniałe! A jak dietetyczne, to podwójnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dietetyczne placki to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń