• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Babeczki

Czekoladowe babeczki z malinami i chili

Przepis miał poczekać jeszcze trochę na swoją publikację, ale ze względu na fakt, iż dziś mamy Dzień Czekolady, pojawił się właśnie teraz!
Babeczki zrobiłam w zasadzie od niechcenia, przygotowanie ich zajęło mi około 20 minut + pieczenie i co tu dużo mówić – wyszły obłędne! Dawno nie jadłam tak pysznych babeczek czekoladowych, wszystkie kupne mogą się przy nich schować!
Zatem jeśli macie ochotę na połączenie czekolady z malinami i odrobiną chili, która tylko podkreśli smak czekolady, to chwytajcie za przepis i do dzieła!
Porcja 12 babeczek do pieczenia w papilotkach
czekoladowe babeczki z malinami i chili 2

Babeczki z czekoladą, malinami i chili

Składniki

3/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki gorzkiego kakao dobrej jakości,
ok. 100 g masła,
60 g gorzkiej czekolady co najmniej 70%,
2 duże jaja z ekologicznego chowu,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki mielonego chili.
około 30 sztuk zamrożonych malin (po 2-3 do każdej babeczki)
szczypta soli.

Przygotowanie

W rondlu rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą dodać kakao i chili i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia do przestudzenia.
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy.
Gdy masa czekoladowa ostygnie rozpocząć dodawanie jej porcjami do ubijanej masy jajek i cukru.
Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Do ciasta dodać 1/3 mąki. Następnie dodać śmietanę i mleko, cały czas miksując na niskich obrotach. Rozpocząć dodawanie pozostałej mąki.
Przygotować 12 papilotek lub foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni w funkcji termoobiegu.
Do każdej papilotki nałożyć na dno niewielką ilość ciasta, następnie do każdej włożyć 2 lub 3 zamrożone maliny. Dołożyć masy, tak aby wypełniała foremkę do 3/4 jej wysokości.
Piec przez 20 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku.

czekoladowe babeczki z malinami i chili 3 czekoladowe babeczki z malinami i chili 4
Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Pozostaw odpowiedź Kinga Łucja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kinga Łucja says

    2015-04-12 at 18:11

    Pychotka 😉

    Odpowiedz
  2. Ale Zakwas says

    2015-04-13 at 18:33

    Chili, czekolada i maliny? To boskie połączenie 🙂

    Odpowiedz
  3. Anonimowy says

    2015-04-14 at 10:58

    Zjadłabym i to zaraz!

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka