• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Babeczki

Czekoladowe babeczki z malinami i chili

Przepis miał poczekać jeszcze trochę na swoją publikację, ale ze względu na fakt, iż dziś mamy Dzień Czekolady, pojawił się właśnie teraz!
Babeczki zrobiłam w zasadzie od niechcenia, przygotowanie ich zajęło mi około 20 minut + pieczenie i co tu dużo mówić – wyszły obłędne! Dawno nie jadłam tak pysznych babeczek czekoladowych, wszystkie kupne mogą się przy nich schować!
Zatem jeśli macie ochotę na połączenie czekolady z malinami i odrobiną chili, która tylko podkreśli smak czekolady, to chwytajcie za przepis i do dzieła!
Porcja 12 babeczek do pieczenia w papilotkach
czekoladowe babeczki z malinami i chili 2

Babeczki z czekoladą, malinami i chili

Składniki

3/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki gorzkiego kakao dobrej jakości,
ok. 100 g masła,
60 g gorzkiej czekolady co najmniej 70%,
2 duże jaja z ekologicznego chowu,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki mielonego chili.
około 30 sztuk zamrożonych malin (po 2-3 do każdej babeczki)
szczypta soli.

Przygotowanie

W rondlu rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą dodać kakao i chili i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia do przestudzenia.
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy.
Gdy masa czekoladowa ostygnie rozpocząć dodawanie jej porcjami do ubijanej masy jajek i cukru.
Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Do ciasta dodać 1/3 mąki. Następnie dodać śmietanę i mleko, cały czas miksując na niskich obrotach. Rozpocząć dodawanie pozostałej mąki.
Przygotować 12 papilotek lub foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni w funkcji termoobiegu.
Do każdej papilotki nałożyć na dno niewielką ilość ciasta, następnie do każdej włożyć 2 lub 3 zamrożone maliny. Dołożyć masy, tak aby wypełniała foremkę do 3/4 jej wysokości.
Piec przez 20 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku.

czekoladowe babeczki z malinami i chili 3 czekoladowe babeczki z malinami i chili 4
Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kinga Łucja says

    2015-04-12 at 18:11

    Pychotka 😉

    Odpowiedz
  2. Ale Zakwas says

    2015-04-13 at 18:33

    Chili, czekolada i maliny? To boskie połączenie 🙂

    Odpowiedz
  3. Anonimowy says

    2015-04-14 at 10:58

    Zjadłabym i to zaraz!

    Odpowiedz

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2023 Pełna Lodówka