

Babeczki z czekoladą, malinami i chili

Składniki
3/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki gorzkiego kakao dobrej jakości,
ok. 100 g masła,
60 g gorzkiej czekolady co najmniej 70%,
2 duże jaja z ekologicznego chowu,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki mielonego chili.
około 30 sztuk zamrożonych malin (po 2-3 do każdej babeczki)
szczypta soli.
Przygotowanie
W rondlu rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą dodać kakao i chili i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia do przestudzenia.
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy.
Gdy masa czekoladowa ostygnie rozpocząć dodawanie jej porcjami do ubijanej masy jajek i cukru.
Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Do ciasta dodać 1/3 mąki. Następnie dodać śmietanę i mleko, cały czas miksując na niskich obrotach. Rozpocząć dodawanie pozostałej mąki.
Przygotować 12 papilotek lub foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni w funkcji termoobiegu.
Do każdej papilotki nałożyć na dno niewielką ilość ciasta, następnie do każdej włożyć 2 lub 3 zamrożone maliny. Dołożyć masy, tak aby wypełniała foremkę do 3/4 jej wysokości.
Piec przez 20 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku.


Pychotka 😉
Chili, czekolada i maliny? To boskie połączenie 🙂
Zjadłabym i to zaraz!