Chrupiące kąski z czerwonej fasoli i ryżu

niedziela, 26 kwietnia 2015

Zastanawialiście się kiedyś co zrobić z ryżem, który został po obiedzie? Niektórzy wrzucają go do zupy, inni zjadają na następny dzień zamiast makaronu, ja przygotowuję pyszne kotleciki z dodatkiem czerwonej fasoli, które piekę w piekarniku. Można je również z powodzeniem usmażyć na głębokim oleju. Tak czy siak wyjdą wspaniałe i bardzo smaczne!




Fasolowo - ryżowe chrupiące kąski

Składniki:
1 szklanka ugotowanego ryżu,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 duży ząbek czosnku drobno posiekany,
1/2 pęczku szczypiorku,
5 suszonych pomidorów,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry.


Przygotowanie:
  1. Fasolę z puszki przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić, przełożyć do miski.
  2. Do fasoli dołożyć ryż i rozgnieść wszystko przy użyciu widelca.
  3. Suszone pomidory (mogą być marynowane w oleju) pokroić w drobną kostkę; szczypior posiekać drobno i oba warzywa dołożyć do ryżu i fasoli.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  
  5. Przygotować papier do pieczenia i wykładać przy użyciu dwóch łyżek "kąski".
  6. Piec przez około 30 minut lub do momentu gdy się zarumienią
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. O mniam! Następnym razem, gdy mi zostanie ryż po obiedzie to sobie takie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiało smakować fantastycznie, a wygląda bardzo ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musiało smakować fantastycznie, a wygląda bardzo ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń