
Zastanawialiście się kiedyś co zrobić z ryżem, który został po obiedzie? Niektórzy wrzucają go do zupy, inni zjadają na następny dzień zamiast makaronu, ja przygotowuję pyszne kotleciki z dodatkiem czerwonej fasoli, które piekę w piekarniku. Można je również z powodzeniem usmażyć na głębokim oleju. Tak czy siak wyjdą wspaniałe i bardzo smaczne!

Chrupiące kąski z czerwonej fasoli i ryżu

Składniki
1 szklanka ugotowanego ryżu,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 duży ząbek czosnku drobno posiekany,
1/2 pęczku szczypiorku,
5 suszonych pomidorów,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry.
Przygotowanie
Fasolę z puszki przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić, przełożyć do miski.
Do fasoli dołożyć ryż i rozgnieść wszystko przy użyciu widelca.
Suszone pomidory (mogą być marynowane w oleju) pokroić w drobną kostkę; szczypior posiekać drobno i oba warzywa dołożyć do ryżu i fasoli.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Przygotować papier do pieczenia i wykładać przy użyciu dwóch łyżek „kąski”.
Piec przez około 30 minut lub do momentu gdy się zarumienią


O mniam! Następnym razem, gdy mi zostanie ryż po obiedzie to sobie takie zrobię!
Danie wygląda przesmacznie :)!
Fajny pomysł, wygląda bardzo smacznie 🙂
To musiało smakować fantastycznie, a wygląda bardzo ciekawie 😉
To musiało smakować fantastycznie, a wygląda bardzo ciekawie 😉