Tofu w sosie curry

wtorek, 3 marca 2015

Ze wszystkich swoich kulinarnych podróży najbardziej lubię te w południowe rejony Azji czyli do Indii. Perła w koronie brytyjskiej, jak zwany był ten bogaty w smaki i aromaty kraj, w zależności od rejonu oferuje inny zestaw egzotycznych przypraw, ziół, warzyw i owoców.  To co łączy cały kraj to curry. Czyli potrawka w stylu "co mam dziś w lodówce", podawana w gęstym i kremowym sosie. Na temat tego dania można by pisać wielostronicowe prace doktorskie, wielkie księgi i zbiory przepisów. Sama posiadam dwie trzystustronicowe książki kucharskie z przepisami na curry nie tylko z Indii, ale także z Tajlandii, Malezji, Indonezji oraz Pakistanu. Wiele z tych potrawek jest nie do odtworzenia, ze względu na brak świeżych składników jak świeże liście pandanu, curry i kafiru, owoce tamaryndowca czy świeża kurkuma. Nie oznacza to, że korzystając z ich odpowiedników zarówno w formie suszonych liści i przypraw lub gotowych past w słoiczkach, nie stworzymy wyjątkowych smaków na naszych talerzach. Wystarczy dobrzy przepis, trochę szczęścia przy zakupie produktów (dostępność) i chwila wolnego czasu, a stworzycie smaczne dalekowschodnie danie.

Dzisiejsze danie to proste tofu w sosie curry. O marynowaniu tofu pisałam tu. Możecie je też po prostu wymieszać z sosem sojowym wymieszanym z olejem i tak usmażyć lub obtoczyć kostki tofu w tempurze lub w innym cieście i również usmażyć, tylko na głębokim tłuszczu, tu panuje całkowita dowolność. Z czym podać taki obiad z curry? Najprościej z  ryżem, choć ja często podaję takie dania z pieczywem typu naan, które możecie zrobić np wg tego przepisu lub skorzystać z przepisu na ryż idealny i podać je z waszym ulubionym ryżem.











Tofu w gęstym i aromatycznym sosie curry



Składniki:

150 g nerkowców,
250 ml bulionu warzywnego,
2 łyżki mleka kokosowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
1 papryczka chili,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka czarnuszki,
1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu),
1/4 łyżeczki kardamonu,
szczypta cynamonu,
2 gwiazdki anyżu,
olej do smażenia.



Przygotowanie:

1.  Tofu zamarynować np. według tego przepisu  lub w sosie sojowym wymieszanym z olejem i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2.  Nerkowce namaczać w ciepłym bulionie warzywnym przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie całość zblendować.

3.  Cebulę bardzo drobno posiekać z czosnkiem oraz chili i podsmażyć na oleju z dodatkiem imbiru. Gdy cebula się zeszkli przełożyć do moździerza i utrzeć na pastę. Pastę znów przełożyć na patelnię i zalać zmiksowanymi nerkowcami w bulionie.

4.  Dodać mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy cukier i sól, zagotować.

5.  Wrzucić wszystkie przyprawy, zamieszać i wrzucić tofu.

6. Podawać z chlebkiem naan lub ryżem.



Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda :) Piękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na przepyszne danie, no i te kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne i z pewnością pycha. Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne i z pewnością pycha. Cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń