Szybki Obiad: Makaron Pakora Masala

niedziela, 29 marca 2015

Dziś mam dla Was coś odjechanego. Ostatnio udało mi się zakupić mieszankę przypraw pakora masala. Tradycyjnie tę mieszankę przypraw stosuje się do przygotowywania warzyw smażonych na głębokim tłuszczu, obtoczonych w cieście z mąki ciecierzycy z dodatkiem tej przyprawy. W jej skład wchodzą m.in. kolendra, chili, suszone mango, kmin, liście kozieradki i kminu czy kwiat gałki muszkatołowej. Mieszanka jest niezwykle aromatyczna i pikantna. Świetnie nadaje się do doprawiania innych dań. Jak chociażby mój makaron na zimno z brązową ciecierzycą (kala chana). Brązową cieciorkę udało mi się kupić w jednym z hipermarketów na stoisku z warzywami w puszce. W porównaniu ze zwykłą ciecierzycą jest ona twardsza i bardziej orzechowa w smaku. Jeśli nie uda Wam się jej kupić użyjcie zwykłej cieciorki. 






Makaron Ryżowy Pakora Masala

Składniki:
1 opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego (200 g),
1/2 cukinii,
1 czerwona papryka,
1/2 pora,
1/2 fenkuła,
1 puszka kala chana (brązowej ciecierzycy),
garść nerkowców,
1 łyżeczka pakora masala,
1 łyżka prażonej cebulki do posypania,
1 łyżka oleju.



Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć i osuszyć, cukinię i pora pokroić w cienkie plastry bądź półksiężyce, paprykę i fekuła w kostkę, cieciorkę odsączyć z zalewy.
  2. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Warzywa podsmażyć na łyżce oleju przez 3-4 minuty. 
  4. Makaron przełożyć do warzyw, dodać przyprawę i dorzucić brązową cieciorkę.
  5. Całość wymieszać. Posypać nerkowcami i prażoną cebulką.
  6. Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno w formie sałatki


Smacznego!






3 komentarze:

  1. No piękne Ci te zdjęcia wyszły :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli w nazwie dania jest słowo"masala" nie może być niedobre! :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń