Pizza z farszem cebulowym

sobota, 14 marca 2015

Gdyby ktoś chciał mnie kiedykolwiek zapytać jaka jest moja ulubiona pizza, to bez wahania odpowiedziałabym, że domowa z farszem cebulowym. Odkąd tylko pamiętam mój tata robił najlepszą pizzę na świecie. Zawsze z cebulą w sosie pomidorowym, zawsze na puszystym cieście. O tym jak przygotować dobre ciasto na pizzę możecie przeczytać tu. Teraz kolej na dodatki. 
Podstawa tej pizzy, to jak się domyślacie cebula. Najlepsza jest duża cebula cukrowa, której główka potrafi ważyć nawet kilogram! Jednak nie zawsze uda się ją dostać na targu, dlatego można ją zastąpić zwykłą cebulą ewentualnie białą. Czerwona cebula nie sprawdza się zbyt dobrze w tym farszu. 
Podczas przygotowywania tego farszu trzeba uzbroić się w cierpliwość. Cebulę obiera się i kroi w "pióra", a następnie smaży na rozgrzanym oleju (najlepszy jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, nie polecam smażenia tego dania na oliwie).







Pizza z cebulą, oliwkami, kukurydzą i ananasem

Składniki:

3 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
1 ostra papryczka chili lub 1 łyżeczka pasty sambal oelek,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy z oliwek.
dodatki:
3 łyżki kukurydzy z puszki,
15 czarnych oliwek,
3-4 łyżki ananasów z puszki,
ulubiony ser, może być wegański.



Przygotowanie:
  • Ciasto na pizzę przygotować według tego przepisu. Zapiekając spód przed wyłożeniem farszu.
  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub w plasterki.
  • W głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę mieszając, żeby się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli dodać cukier. Cebula powinna puścić soki i zmięknąć, gdy to się stanie dodać szklankę wody, zmniejszyć ogień i przykryć. Całość dusić prze 10 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą.
  • Z farszu odparować nadmiar wody i wyłożyć na uprzednio zapieczony spód do pizzy.
  • Przygotować dodatki krojąc je w plastry (jeśli trzeba). Wyłożyć na pizzę.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta)
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Przez twój przepis nabrałam ochoty na pizzę :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam pizzy z takim farszem. Teraz na pewno spróbuję, bo wygląda przepysznie, a cebulę lubię w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam pizzy z takim farszem. Teraz na pewno spróbuję, bo wygląda przepysznie, a cebulę lubię w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze taki stos rukoli, że nie widać pizzy i jestem w niebie :D

    OdpowiedzUsuń