Kasza gryczana z brukselką, jarmużem i suszonymi pomidorami

niedziela, 15 marca 2015

Zbliża się Wielkanoc, czas kiedy na świąteczne stoły wjadą pieczenie i potrawki mięsne, a wszyscy wegetarianie i weganie znów skazani będą na jedzenie "na zimno". Żeby to jedzenie zimnych przekąsek nie ograniczało się jedynie do warzywnych sałatek mam dla Was propozycję, która sprawdzi się zarówno na zimno jak i na ciepło.
To jedno z tych dań, które powstało od niechcenia, a okazało się istnym "niebem w gębie". Sama się nie spodziewałam, że będzie mi tak smakowało. Dlatego postanowiłam szybko podzielić się z Wami przepisem, który z pewnością zachwyci i Was.






Kasza gryczana z pieczoną brukselką, jarmużem i suszonymi pomidorami


Składniki:
100 g kaszy gryczanej,
300 g brukselki,
6 suszonych pomidorów w oleju,
2 garści jarmużu,
2 łyżki syropu klonowego lub karmelowego,
1,5 łyżka oliwy lub oleju,
1/2 łyżeczki majeranku,
1/4 łyżeczki soli.


Przygotowanie:


  1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub jeśli macie kaszę na wagę - do miękkości.
  2. Pomidory wyciągnąć ze słoika i odsączyć z oleju. Pokroić w paseczki.
  3. Brukselkę opłukać, osuszyć i przekroić na połówki. Z każdej połówki wykroić białą część z dołu. Przełożyć do miski.
  4. W miseczce wymieszać syrop z olejem (1 łyżka) i solą. Dokładnie wymieszać i przelać do miski z brukselkami. Całość dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie brukselki pokryły się marynatą. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawić część miejsca na jarmuż.
  5. W rozgrzanym piekarniku (180 stopni, termoobieg) piec brukselki przez ok 25 minut, lub do momentu, gdy zaczną brązowieć.
  6. W garnku zagotować wodę. Wrzucić jarmuż i gotować przez 2-3 minuty. Przelać jarmuż na sitko i wstawić pod bieżącą, zimną wodę. Odcedzić. Następnie przełożyć do miski, w której uprzednio była brukselka i dodać 1/2 łyżki oleju. Całość wymieszać.
  7. Na 10 minut przed czasem pieczenia brukselek na blachę wyłożyć jarmuż i piec razem z brukselkami.
  8. Gdy warzywa się upieką połączyć wszystkie składniki w misce dodając majeranek. 
Smacznego!




2 komentarze:

  1. świetne danie! bardzo smacznie podane, trafione akurat w moje smaki :) tylko użyłabym kaszy niepalonej, bo tak bardziej mi smakuje, ale jak kto lubi ;) i oczywiście zdjęcia super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelizowana brukselka? To musi być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń