Wegańska pasta pieczarkowa do kanapek

czwartek, 12 lutego 2015

Dziś będzie bez zbędnego gadania. Pieczarki jakie są, każdy wie jedni je uwielbiają, drudzy omijają szerokim łukiem. Dla wszystkich tych, którzy pieczarki lubią prezentuję pyszną pastę pieczarkową z kaszą jaglaną. Łatwa i prosta w wykonaniu, nada się do chleba i bułek, na śniadanie, lunch w pracy i kolację. Zatem do dzieła!



Pasta do pieczywa z pieczarek i kaszy jaglanej

Składniki:
250 g pieczarek,
1 mała cebula,
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
1 łyżeczka soli,
1 płaska łyżeczka pieprzu,
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
  2. Pieczarki oskrobać z brudu, ale nie myć. Pokroić w plasterki. Gdy cebula się zeszkli wrzucić na patelnię i smażyć, aż zmiękną. Zestawić z ognia, ostudzić.
  3. Kasze jaglaną przelać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki przy gotowaniu, następnie przełożyć do garnka i gotować do miękkości i ostudzić.
  4. Pieczarki z cebulą oraz kaszę przełożyć do blendera i zmiksować razem. Doprawić solą i pieprzem. 
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Zdecydowanie jestem fanką wszelkich roślinnych past i pasztetów ! Takiego smarowidła do pieczywa jeszcze nie robiłam. Wszystkie składniki mam w domu. Już wiem co będzie jutro na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię i kaszę i pieczarki - także w pewnością jest to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo taką pastę można przechowywać w lodówce ? :)

    OdpowiedzUsuń