
Dziś będzie bez zbędnego gadania. Pieczarki jakie są, każdy wie jedni je uwielbiają, drudzy omijają szerokim łukiem. Dla wszystkich tych, którzy pieczarki lubią prezentuję pyszną pastę pieczarkową z kaszą jaglaną. Łatwa i prosta w wykonaniu, nada się do chleba i bułek, na śniadanie, lunch w pracy i kolację. Zatem do dzieła!
Pasta do pieczywa z pieczarek i kaszy jaglanej

Składniki
250 g pieczarek,
1 mała cebula,
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
1 łyżeczka soli,
1 płaska łyżeczka pieprzu,
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia.
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
Pieczarki oskrobać z brudu, ale nie myć. Pokroić w plasterki. Gdy cebula się zeszkli wrzucić na patelnię i smażyć, aż zmiękną. Zestawić z ognia, ostudzić.
Kasze jaglaną przelać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki przy gotowaniu, następnie przełożyć do garnka i gotować do miękkości i ostudzić.
Pieczarki z cebulą oraz kaszę przełożyć do blendera i zmiksować razem. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Zdecydowanie jestem fanką wszelkich roślinnych past i pasztetów ! Takiego smarowidła do pieczywa jeszcze nie robiłam. Wszystkie składniki mam w domu. Już wiem co będzie jutro na śniadanie:)
Lubię i kaszę i pieczarki – także w pewnością jest to coś dla mnie! 🙂