Tips & Tricks: Ile makaronu dodać do obiadu dla 2 osób?

niedziela, 8 lutego 2015

Polacy upodobali sobie kuchnię włoską przepełnioną słońcem, oliwą z oliwek, pomidorów, bazylii z oregano, twardych serów no i oczywiście makaronów o "egzotycznych" nazwach jak fettuccine, linguine, tagliatelle, farfalle czy fusilli. Co kryje się za tymi nazwami? Jak dobrać odpowiednią ilość makaronu do potrawy? Jak dobrać makaron do sosu?

źródło: http://bit.ly/16wYz3b


Makaron to produkt wytworzony z mąki i wody, niekiedy z dodatkiem jaj. Mimo iż za ojczyznę makaronów przyjmuje się Włochy i to z tym krajem najbardziej kojarzy nam się ten produkt, to najprawdopodobniej makaron przybył do nas z... Chin! To właśnie tam znaleziono najstarszy makaron z czasów neolitu, różnił się od współczesnego tym, że był wytwarzany z dwóch rodzajów prosa, podczas gdy współczesny makaron pochodzi głównie z pszenicy. Od tamtego czasu makaron przeszedł zupełną metamorfozę i dzięki temu możemy cieszyć się nim przyrządzając pyszne dania.








Co zatem kryje się pod włoskimi nazwami makaronów i jaki makaron dodać do jakiego sosu?


źródło:http://bit.ly/1KBnsIs


źródło: http://bit.ly/16UhINu


Najbardziej popularne rodzaje makaronów:
  • Penne - rurki; nadają się do gęstych sosów np. serowych lub pomidorowych jak neapolitano czy bolognese, wszelkiego rodzaju zapiekanek i zup;
  • Fusilli - świderki; nadają się do makaronowych sałatek, gęstych sosów i zup;
  • Farfalle - kokardki; nadają się do sałatek, pesto, wszystkich rodzajów sosów i do zup.
  • Linguine - cienkie wstążki, "płaskie" spaghetti; nadaje się do sosów na bazie oliwy z oliwek, sosów alfredo i innych sosów;
  • Spaghetti - spaghetti; nadaje się do sosów na bazie oliwy z oliwek i masła, a także gęstych sosów.
  • Tagliatelle - gubsze wstążki; nadaje się do sosów śmietanowych, na bazie białego wina i oliwy z oliwek;
  • Fettuccine - gniazda ze wstążek; nadaje się do wszelkiego rodzaju sosów;
  • Conchigliette - makaron muszelki; duże nadają się do nadziewania i zapiekania, mniejsze do sałatek, zup i makaronów typu mac & cheese;
  • Orzo - makaron w kształcie ryżu; nadaje się do zagęszczania zup, sałatek makaronowych, sosów na bazie białego wina;
  • Cannelloni - grube, duże rurki; nadaje się do nadziewania i zapiekania;
  • Lasagna - lazania (płaty); nadaje się do przekładanych zapiekanek z dowolnym farszem;
  • Tortellini - pierożki tortelini; najczęściej kupuję gotowe ze szpinakiem, ricottą lub pomidorami;
źródło: http://bit.ly/1A2LIlj


to ile makaronu dodać do obiadu dla dwóch osób?

Skoro już wiecie jaki makaron nadaje się do Waszego dania zdradzę Wam jak odmierzam ilość makaronu do dań dla 2 osób.
W przypadku każdego z rodzajów makaronu biorę pod uwagę jaką ma objętość, bo np. szklanka orzo będzie znacznie różniła się od szklanki penne, dlatego kształt makaronu to pierwsze, co powinniśmy uwzględnić przy jego odmierzaniu. Druga rzecz to sama miarka. Każda szanująca się gospodyni domowa takową powinna posiadać, jeśli jednak akurat nie posiadacie miarki przygotujcie sobie szklankę. Jeśli jesteście zwolennikami ważenia swojej porcji makaronu, przygotujcie wagę kuchenną.
Trzecia sprawa to głód, a dlaczego? Podane przeze mnie porcje nie są dla tych, co lubią się objeść do bólu brzucha, a raczej wolą zjeść mniej niż więcej, dlatego proszę uwzględnijcie to, gdy będziecie gotować makaron dla swojego wygłodniałego chłopaka lub męża i dodajcie 1/4 makaronu więcej.

Ogólna zasada jest taka, że do sosu z warzywami na 2 osoby dodaję około 200 g suchego makaronu lub 2 szklanki.


Wyjątki:
  • Spaghetti, Linguine. Sprawa ze spaghetti jest dość łatwa, bo najprościej jest ten makaron odmierzyć, bez przesypywania go do innych naczyń.  Przeciętne opakowanie zawiera 500 g makaronu, odmierzam zatem nieco mniej niż połowę.
  • Orzo. Dodaję ten rodzaj makaronu bezpośrednio do gęstej zupy pomidorowej. Zazwyczaj  nie więcej niż 1 szklankę na duży garnek (co najmniej 3 l).
  • Dania, gdzie nie występuje dużo dodatków i jest prawie sam sos. Wtedy dodaję około 250-300 g suchego makaronu.

Podsumowując ten makaronowy wywód. Dobranie optymalnej ilości makaronu to kwestia indywidualna, nie każdy ma taki sam apetyt. Jeśli wyjdzie Wam za dużo makaronu po ugotowaniu, nie przejmujcie się tym! Dania z makaronem można z powodzeniem przechowywać w lodówce i zabierać ze sobą do pracy. Często są one bardzo smaczne również na zimno.


Na koniec zestawiłam dla Was kilka wariacji na temat makaronu. 
Enjoy!

źródło: http://bit.ly/1DOS4Uq

źródło: http://bit.ly/1CFRkUE

źródło: http://bit.ly/18YftJF



źródło: http://bit.ly/16EzB21


3 komentarze:

  1. Świetny artykuł :) Ja zawsze sypnę makaronu albo "od serca" jak dla całej klatki w bloku, albo tyle, że dla jednej osoby ledwie co wystarcza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa!
      Ja też kiedyś miałam taki sam problem, dlatego postanowiłam wtedy opracować swoją metodę odmierzania makaronu i jak dla mnie ona działa świetnie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. pornfoodowy artykuł! a tak serio, bardzo merytoryczny. dużo ważnych informacji :)

    OdpowiedzUsuń